BAHAĆENJE VAUČERIMA I DAROVI OD 15.000 DINARA: Kragujevčani daju veliki novac za poklone za 8. mart nastavnicama - iKragujevac


Vesti

Za kupovinu poklona vaspitačicama i nastavnicama, povodom Dana žena, roditelji dece u Srbiji skupljaju sume od 100 do čak 500 dinara, pa neki pokloni vrede od 10 do 15 hiljada! Najnovija "moda" je poklanjanje vaučera za kupovinu kožnih novčanika i torbi, odeće, kozmetike.

Iako u većini škola deca daju od 100 do 300 dinara, osmomartovski pokloni od stotinak evra su nešto što se otrglo kontroli, slažu se i roditelji i većina nastavnica.

U anonimnoj anketi saznali smo od roditelja koja je razumna suma koju treba da izdvoje, a nastavnike smo pitali kakva su njihova iskustva i koji poklon pamte kao najlepši. Anketa je urađena sa Kragujevčanima na društvenim mrežama i lično.

RAZUMNA SUMA?

- Ih taj osmi mart, uvek se nerviram. Ali zbog dece ne mogu da se izdvajam. Dajemo od 300 do 500 dinara što je naravno mnogo, imam tri školarca. Danas mi se javiše i neke mame iz vrtića, napravile su grupu na Viberu, pa skupljaju novac i za vaspitačice. Samo da poludim - kaže majka četvoro dece, koja će jednu martovsku dnevnicu na poslu dati na poklone.

Najviše kragujevačkih roditelja reklo je da je razumna suma koju deca treba da prikupe od 100 do 200 dinara, mada mnogi daju po 500. Za taj novac treba kupiti cveće ili knjigu, stav je Kragujevčana.

Velike sume iritiraju više od trećine roditelja komentatora ove teme, ali ima i onih koji kažu da bi se uzajmili da detetu daju novac za osmomartovski poklon nastavnici!

Roditelji tvrde da i kada deca prikupljaju novac za zajednički poklon, ima roditelja koji individualno nose poklone nastavnicama i profesorkama, vrlo skupe, od kožnih novčanika do torbi i parfema.

Snežana, nastavnica iz Kragujevca, kaže da je buket cveća u ime odeljenja najviše što prosvetarkama deca treba da poklone.

- Ja sam nastavnica i znam da je nemoguće odgovoriti decu od toga, a posebno što se roditelji u današnje vreme takmiče ko će bolji poklon da donese, čega se užasavam. Ja se najviše obradujem čestitkama koje đaci sami izrade - kaže Snežana.

Sve nastavnice i profesorke koje su iznele svoj stav na ovu temu, kažu da se najviše obraduju ručnim radovima učenika i da te poklone najduže čuvaju i pamte.

Čak i kada čestitka od dve rečenice ima dve gramatičke greške. Jelena, učiteljica iz Kragujevca, kaže da je jedne godine dobila mafin koji je učenica sama napravila "i srce mi je bilo puno".

VAUČERI SU HIT

Ipak, roditelji svedoče, a i neki prosvetni radnici potvrđuju, ima nastavnica koje ne samo da rado primaju skupe poklone, nego ih i naručuju u danima pred osmi mart. Hit su poklon vaučeri, za tačno određene prodavnice, pod opravdanjem - da đaci ne kupe nešto što vaspitačicama i nastavnicama neće trebati.

U Kragujevcu su aktuelni vaučeri za čuvenu prodavnicu kožne galanterije, lanac radnji sa konfekcijom i parfimerije. U jednoj školi sumanuti roditelji su predložili i vaučer za odlazak u banju! 

NARAVOUČENIJE

Većina roditelja iz Kragujevca slaže se da je idealna suma od 100 do 300 dinara, ali uvek koliko koji učenik (tačnije roditelj) može. Za prikupljeni novac treba kupiti, kažu roditelji, cveće i/ ili knjigu i da deca sama naprave čestitku.

Ili pazariti neku od oslikanih drvenih kutijica koje mnogi prave i prodaju i napuniti je bombonama. Kao idealne poklone vaspitačicama i nastavnicima, roditelji ali i prosvetari predlažu razne ručne radove, lepo dekorisane medenjake, čak i slatko u tegli.

Jer poenta je u znaku pažnje i meri, ne u bahaćenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu