Obeležen Svetski dan civilne zaštite - iKragujevac


Vesti

Zajedničkom svečanom sednicom Okružnog i Gradskog štaba za vanredne situacije i uručenjem zahvalnica obeležen je Međunarodni dan civilne zaštite.

Na teritoriji Šumadije civilna zaštita je izuzetno dobro organizovana, a današnjim okupljanjem želimo da utičemo na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, rekla je Biljana Ilić – Stošić načelnica Šumadijskog upravnog okruga koja po funkciji ujedno komanduje Okružnim štabom za vanredne situacije. Država je poslednjih godina prepoznala značaj i ulogu civilne zaštite i posle višedecenijskog zanemarivanja ove organizacije, civilna zaštita je opet u funkciji. Na nivou države imamo 12 000 pripadnika civilne zaštite, a na području Šumadije 650 ljudi, koji su organizovani u 11 specijalnih jedinica i spremni da u svakom trenutku odgovore na vanrednu situaciju.

Zadatak specijalnih jedinica civilne zaštite je da budu ispomoć profesionalnom sastavu Sektora za vanredne situacije i zato su oni tihi heroji koji rizikuju svoje živote da bi obavili svoj posao, a to je spasavanje ljudskih života i imovine, rekla je Biljana Ilić – Stošić čestitajući im Međunarodni dan civilne zaštite.

U okviru prezentacije sprovedenih aktivnosti civine zaštite u 2018. godini, Slobodan Stanisavljević zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu posebnu pažnju je posvetio timu za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, koji sada deluje samostalno i van teritorije Šumadije. Samo u prošloj godini širom Srbije uništeno je 2192 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, a od 1. januara 2010. godine ukupno 14 233. U 2019. godini nastaviće se sa nabavkom neophodne opreme i materijalno tehničkih sredstava za sve jedinice civilne zaštite, obukama i treninzima.

Predstavnicima zaslužnih privrednih društava i ustanova kao i zaslužnim pojednicima zahvalnice za učešće u akcijama zaštite i spasavanja i unapređenje civilne zaštite uručio je Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije. Među nagrađenima su Rotari klub Kragujevac, JKP Vodovod i kanalizacija, Opština Knić, Zastava oružje, Mont ineženjering doo Subotica i Tehnogradnja doo Kruševac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu