DOKTORI IZ KRAGUJEVCA UTVRDILI KO NAJTEŽE PODNOSI GRIP: Evo koji su blagi, a koji opasni simptomi - iKragujevac


Vesti

Prosečna starost pacijenata tokom pandemije 2009/10 bila je 29,26 godina

Virus gripa A (H1N1) nastavlja da odnosi živote po Srbiji, a poslednja žrtva je pacijent star 53 godine koji je sinoć preminuo u Opštoj bolnici u Kruševcu. Ovaj slučaj potvrdio je da grip nije koban samo za starije od 60 godina, naprotiv. Veliki broj pacijenata mlađih i srednjih godina jedna je od odlika gripa A (H1N1). Tako je bilo i tokom pandemije ovog virusa 2009/10. godine kada je prosečna starost pacijenata u bolnici iznosila svega 29,26 godina.

- Nagli pad broja obolelih starijih od 60 godina objašnjava se činjenicom da su te osobe tokom svog života, najverovatnije u detinjstvu, došle u kontakt sa agensom koji je genetski sličan novom virusu gripa, i tom prilikom stvorile zaštitna antitela koja ih sada štite od infekcije - navodi se u naučnom radu doktora iz Kliničkog centra Kragujevac, pod nazivom "Karakteristike gripa A (H1N1): Analiza slučajeva lečenih u Kliničkom centru "Kragujevac"", tokom pandemije gripa 2009/10.

S druge strane, kod mladih sa aktivnijim imunim sistemom ovaj virus može da izazove citokinsku oluju. Stručno rečeno, stvaranje velikih količina citokina u ćelijama inficiranim virusom dovodi do težih oblika gripa i stavljanja mladih na aparate za disanje.

Doktori iz Kragujevca utvrdili su i sa kojim se hroničnim bolestima ili stanjima pacijenti najteže podnose grip.

Zato, ako imate neki od ovih osam oboljenja (ili stanja), posebno budite oprezni:

bronhijalna astma
dijabetes
hronične bolesti pluća
visok pritisak, angina pektoris i druge bolesti kardiovaskularnog sistema
bolesti nervnog sistema
gojaznost
karcinomi
trudnoća

Potpuno zdravo bilo 71,48 odsto pacijenata

Zanimljivo je pak da 2009/10. godine kod 71,48 odsto pacijenata obuhvaćenih ovim ispitivanjem nije utvrđeno postojanje pridruženih bolesti. Oni su prethodno bili potpuno zdravi.

Kod lekara treba otići kada simptomi iz blažih pređu u teže.

Blagi simptomi: osećaj grebanja u grlu, suv nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura preko 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suv nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu