Učiteljica Gorica iz Kragujevca pokazala je šta znači biti plemenit: Dve godine preko skajpa davala je časove teško oboleloj Teodori (FOTO - iKragujevac


Vesti

Teodora Vranješević (13) iz Kragujevca, dve godine lečila se u Nemačkoj. Tamo joj je transplantirana koštana srž. Uprkos tome, nije propustila gotovo nijednu školsku lekciju. A za sve to zaslužna je Gorica Dimitijević, učiteljica kragujevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“, koja je svojim primerom pokazala šta znači biti plemenit.

Učiteljica Gorica Dimitrijević sa svojim specijalnim đakom Teodorom Vranješević Foto: Ministarstvo prosvete
Gorica je Teodori svakodnevno, držala individualnu nastavu preko „skajpa“. To je radila potpuno dobrovoljno, bez ikakve naknade, samo da Teodora ne zaostane sa nastavom zbog lečenja.

Za to svoje delo Gorica je nagrađena i specijalnom plaketom za najplemenitiji podvig godine, koju dodeljuje kompanija „Večernje novosti“.

Gorici je plaketa uručena na svečanosti u Skupštini Beograda.

- Svojim đacima u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Kragujevcu, učiteljica Gorica Dimitrijević održala je najvažniju lekciju. Lekciju humanosti, drugarstva, poštovanja - navodi se u obrazloženju nagrade.

UČITELJICA ZA PRIMER DRUGIMA

Gorica je gotovo dve godine, bez trunke dvoumljenja, posvetila sve svoje slobodno vreme i održavala individualne časove Teodori. Devojčica je uspešno završila razred, pobedila bolest i vratila se u svoj Kragujevac 11. jula.

Da su u ovoj priči najmanje važne ocene, pa i lekcije iz udžbenika, za „Novosti“ je nedavno potvrdila je i Teodorina mama Nataša. Kako kaže, učiteljica ih je zadivila predanošću i strpljenjem u radu sa Teodorom, i sve to nakon obaveza u školi.

- Naša ćerka je propustila treći razred. Na početku četvrtog, nekoliko meseci posle transplantacije i izlaska iz izolacije, učiteljica je predložila da malo uče zajedno - priča mama Nataša.

- U tom momentu, Teodora je bila u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Nije mogla iz kolica jer je imala atrofiju svih mišića. Što je najgore, bila je bezvoljna i duboko potištena i nesrećna. Odbijala je sve naše pokušaje da je nečim zainteresujemo, ali učiteljici nije mogla da kaže “ne”.

Vremenom su se svakodnevni razgovori, opušteni, uz malo učenja preko “skajpa”, pretvorili u prave časove. Učiteljica je nabavila belu tablu i krenuli su pravi školski časovi. Teodori su oni bili podstrek da se bori, a kasnije najveća radost i željno iščekivano doba dana.

Teodora-Vranjesevic-3-830x0.jpg

SVE PETICE U TEODORINOJ KNJIŽICI

- Da bismo započele nastavu gradiva za četvrti razred, prvo smo morale da obnovimo čitav treći - rekla je učiteljica Gorica Dimitrijević za “Novosti”.

- Izrazito je draga, mila, lepo vaspitana i pametna devojčica. Zato smo neočekivano brzo savladale nastavu trećeg, i stigle program po kom su tada radili njeni vršnjaci. Često sam se šalila, govoreći Teodori da smo se tako žestoko zaletele da ne samo da smo stigle njene drugare, već smo ih i prestigle. Ispostavilo se da joj je to davalo krila. I obavezno mi je naglašavala da joj ne popuštam.

Teodora je završila razred sa svim peticama! Nastavu je imala svih pet dana, radila kontrolne i pismene zadatke kada i ostali đaci.

Kako učiteljica Gorica kaže, nije bilo teško raditi sa Teodorom, jer je brzo učila i jer su joj njen osmeh i polet sa kojim je radila davali podstrek.

- Na kraju smo svi srećni što smo uspeli da pomognemo Teodori da lakše podnese zdravstvene probleme i svoju odvojenost od porodice, ali i svojih školskih drugara.

teodora-danas-830x0.jpg

U tradicionalnoj akciji „Večernjih novosti“ „Najplemenitiji podvig godine“ žiri je 56. put izabrao najbolje među humanim i nesebičnim ljudima koji su obeležili 2018.

U žiriju, kojem je po tradiciji predsedavao akademik Matija Bećković, bili su i akademik Dušan Kovačević, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, direktor kompanije „Komtrejd“ Veselin Jevrosimović, humanista Arno Gujon, modna kreatorka Verica Rakočević, novinar Branko Stanković i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu