GAS planira uvođenje elektronskog sistema plaćanja u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Gradska agencija za saobraćaj planira uvođenje „tiketing“ i „monitoring“ sistema. Tiketing predstavlja elektronski sistem naplate vožnje gradskim autobusima.

Zahvaljujući novom sistemu, putnici će, najavljuju u GAS-u, biti u prilici da plaćaju svoje karte za javni prevoz uz pomoć stalne kartice koja će zameniti postojeću legitimaciju.

Sa druge strane, uvođenjem monitoringa biće omogućeno daljinsko praćenje vozila gradskog prevoza.

Direktor Gradske agencije za saobraćaj Dušan Obradović kaže, za Televiziju Kragujevac, da je određeni vremenski period predviđen za prilagođavanje korisnika na novu proceduru elektronskog plaćanja usluge javnog gradskog prevoza.

Ušli smo u realizaciju tenderskog poziva za partnera koji će nam omogućiti tiketing i monitoring, navodi Obradović i dodaje da će putnici, umesto dosadašnjih pojedinačnih karata imati elektronske kartice koje će izgledati kao bankovne.

Novina je i to da će putnici, umesto kod vozača u autobusu, karte za prevoz kupovati na više od 100 prodajnih mesta u gradu.

Pored pojedinačnih, prodavaće se i namenske karte koje će dva sata važiti za sve relacije, bez obzira na presedanja i koštaće 100 dinara.

U GAS-u naglašavaju da će tiketing povećati bezbednost građana, jer vozači više neće prodavati karte, a to će se, tvrde, postići postepenom demotivacijom putnika, jer će karte kod vozača biti najmanje duplo skuplje, a na kraju čitavog procesa i četiri puta skuplje nego na prodajnom mestu.

Prema najavama, Kragujevčane u narednom periodu očekuje još novina i olašica u javnom gradskom prevozu.

Uvođenje monitornig sistema omogućiće daljinsko praćenje vozila javnog gradskog prevoza.

Uz pomoć mobilne telefonije i putem interneta, taj sistem će obezbediti praćenje, pozicioniranje i komunikaciju između vozila.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu