U Kragujevcu održano savetovanje prosvetara - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Zimski raspust za prosvetare počeo je radno. Dok se učenici odmaraju između dva polugodišta, blizu dvesta zaposlenih u obrazovanju, okupilo se na desetom jubilarnom zimskom savetovanju koje organizuje Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju.

Savremeni nastavnik, ali i đak više nisu poput nekadašnjih, već zajednički rade na razvijanju procesa mišljenja kod deteta, istraživanja i učenja koje će ga usmeriti ka pronalaženju životnog zanimanja.

Cilj još jednog okupljanja je stalna potraga za što boljim mehanizmima u nastavi koji će dovesti do ovakvog modela reformisanog školstva. Na savetovanju su se čula i najbolja iskustva iz sveta.

Sala u Skupštini grada ispunjena do poslednjeg mesta. Od vaspitača do direktora škola, prosvetnih savetnika, pedagoga, predstavnika Ministarstva prosvete, Grada Kragujevca i Školske uprave okupilo se na još jednom savetovanju koje ove godine nosi naziv: „Projektna nastava-principi i praktični primeri“.

Centar za stručno usavršavanje osnovan je 2011. godine sa ciljem planiranja i organizcije različitih oblika stručnog usavršavanja za zaposlene u obrazovanju, priprema nove programe za akreditacije, organizuje stalne seminare kako bi upoznali zaposlene u prosveti sa novinama u srpskom školstvu, koje mora da prati svetske tokove metoda u obrazovanju, kaže Zorica Nikolić predsednica Centra.

Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u prosveti sarađuje sa Ministarstvom prosvete, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i ostalim činiocima na republičkom i lokalnom nivou kako bi današnji đak što efikasnije pratio proces nastave.

Reforma školstva može biti delotvorna samo ako je neprekidna, smatra načelnik Školske uprave Goran Joksimović.

Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u prosveti danas radi kao deo Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac.

Finansiranje je povereno Gradu Kragujevcu, koji inače u školstvo ulaže značajna sredstva.

Ne samo kroz isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima, već i na izgradnji i adaptaciji objekata.

Savetovanje je bilo i prilika da se čuju iskustva najboljih. Kako kroz nove pristupe doći do boljih ishoda u obrazovanju učenika sa smetnjama u razvoju na primeru Velike Britanije uz Erazmus projekat govorili su zaposleni iz škole Vukašin Marković.

Čula su se iskustva iz Italije o projektima koji se mogu primeniti u ovdašnjim srednjim školama.

Zaposleni iz Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ predstavili su Erazmus projekat Integrisane nastave.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu