Održano savetovanje voćara ''Gruža 2019'' - iKragujevac


Vesti

Tradicionalno savetovanje voćara „Gruža 2019“ osmo po redu, koji je organizovala Gruža agrar, okupio je 600 najboljih voćara iz Srbije i inostranstva, iz oblasti savremene voćarske proizvodnje.

Glavni cilj ovog skupa bio je i rad na podizanju kvaliteta voćarske proizvodnje prateći trendove u Evropskoj uniji i u svetu.

Savetovanje tradicionalno kao i svake godine okuplja voćare i stručnjake iz naše zemlje i inostranstva, a govorilo se o unapređenju voćarske proizvodnje.

Bila je to prilika da se učesnici upoznaju sa iskustvima iz prakse u proizvodnji jabuka i borovnice kod nas i u regionu, tehničkim osnovama bezbedne primene pesticida u integralnoj zaštiti jabuke i najbitnijim aspektima najsavremenije voćarske tehnologije, mehanizacije i opreme.

Organizator Gruža agrar bave se proizvodnjom i razvojem opreme za voćarstvo – protivgradne opreme za zaštitu, radne i transportne opreme za voćarstvo visokog kvaliteta.

Učesnici savetovanja bili su iskusni stručnjaci iz Srbije i inostranstva iz oblasti savremene voćarske proizvodnje, navodnjavanja, prihrane voća i voćarske mehanizacije, opreme i sredstava za zaštitu, berbu, čuvanje, klasiranje i pakovanje voća.

Na savetovanjeu moglo je da se čuje i o mogućnostima i uslovima korišćenja IPARD programa. U sklopu toga organizovana je i izložba neophodne voćarske opreme, a predstavljen je i niz zanimljivih inovacija, kao što je novi ekološki uređaj za odbranu od ptica štetočina.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu