Nakon 17 godina ispravna voda za piće u školama u Kniću - iKragujevac


Vesti

KNIĆ - U 8 škola na teritoriji Opštine Knić ugrađeni su sistemi za prečišćavanje i hlorisanje vode. Prvi put, posle 17 godina, učenici u osnovnim školama u toj opštini imaće ispravnu vodu za piće.

U osam škola na teritoriji opštine Knić ugrađeni su sistemi za prečišćavanje i hlorisanje vode. Prvi put, posle 17 godina, učenici u osnovnim školama u toj opštini imaće ispravnu vodu za piće.

Nataša Belić 22 godine putuje iz Kragujevca u gružansko selo Leskovac gde radi kao učiteljica u isturenom odeljenju osnovne škole „Rada Šubakić”. Na početku svake školske godine lepi upozorenje da voda nije za piće. Sada je dočekala da iz česme poteče ispravna voda kojoj su se najviše obradivali učenici:

„Deca je koriste samo za pranje ruku, sunđera i održavanje higijene. Deca donose vodu u flašicama od kuće i, naravno, deca su deca - to mora da se kontroliše.”

U osnovnim školama u Leskovcu, Vrbeti, Borču, Konjuši, Bumbarevom Brdu, Vučkovici ugrađeni su sistemi za hlorisanje vode. Neki su u školskim zgradama a neki su smešteni u posebno napravljene zaštitne kućice.

U seoske škole u Zabojnici i Toponici ugrađeni su savremeni sistemi za demineralizaciju i eliminisanje nitrata, za koje su dva miliona dinara obezbedili Vlada Srbije i opština Knić.

„Na ovaj način smo pokrili sve škole na teritoriji Knić da imaju zdravu pijaću vodu, osim u selu Dragušica gde ćemo kompletno renovirati vodovodni sistem u okviru celog naselja”, ističe Jelena Obradović, zamenica predsednika Opštine Knić.

Zaposleni u osnovnim školama obučeni su za kontrolisanje rada sistema za prečišćavanje i hlorisanje vode. Kontrola će se vršiti na 15 dana, a voda u svim školama sada je hemijski i bakteriološki ispravna.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu