Pogledajte DETALJNU VREMENSKU PROGNOZU za Novu godinu i Božić - iKragujevac


Vesti

Kada meteorolozi kažu da se severno od nas nalazi anticiklon, a južno ciklon - ne znači mnogo. Ali kada objasne da od toga zavisi da li ćemo pred Božić imati nekoliko ledenih i snežnih dana, ili će biti toplo - i te kako nas se tiče.

Subota, nedelja, ponedeljak (29, 30, 31. 12.)

Tokom ova tri dana vreme će biti pretežno oblačno i postojaće uslovi za slabu kišu i susnežicu, a u brdsko-planinskim predelima čak i sneg.

- Može da se desi da u jutarnjim ili večernjim časovima sneg padne i u nižim predelima, ali neće se zadržati, jer će dnevne temperature biti u plusu: između dva i sedam stepeni. Jutarnje temperature bi mogle biti oko nule - objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

Novogodišnja noć (31. 12.)

Tokom same novogodišnje noći se očekuje razvedravanje i suvo vreme u većini delova zemlje, kaže naš sagovornik, i napominje da bi na jugu Srbije trebalo očekivati pojavu slabih padavina: kišu, susnežicu i višim predelima sneg.

- Novogodišnja noć će biti prijatno hladna, temperatura će biti oko nule, sa blagim varijacijama ka pozitivnim i negativnim vrednostima, bez ekstremnih pojava - kaže Đurić.

Meterolog je napomenuo da će prevashodno u nedelju, ali i ponedeljak, duvati umeren do jak severozapadni vetar, što je posledica anticiklona koji se nalazi nad zapadnom Evropom. Nasuprot njemu, nad istočnim Mediteranom naći će se ciklon, a naše područje upravo između ta dva sistema, što nam donosi vetar i padavine u narednim danima.

Utorak, sreda, četvrtak (1, 2, 3. januar)

Suvo vreme uz jutarnje mrazove očekuje nas u prvim danima 2019. godine. Temperatura će biti u plusu, ali sa maksimalnih pet stepeni.

Petak, subota, nedelja (4, 5, 6. januar)

U danima koji će prethoditi Božiću, nude nam se dva moguća scenarija, koja je prema trenutnim meteorološkim podacima trenutno nemoguće precizno predvideti, a odrediće ih nijanse.

- Postoje uslovi za jako zahlađenje sa snegom, kada bi bilo pravo zimsko vreme i par ledenih dana, što znači da temperatura ne bi prešla nulu. To upravo zavisi od uticaja dve sukobljene mase, odnosno anticiklona severno od nas i ciklona koji je južno. Postoje naznake da će nas zahvatiti polarni prodor sa severa, ali nijanse mogu da presude i za preciznu prognozu je još uvek rano - objasnio je naš sagovornik.

Prema podacima sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), nema hitnih najava, upozorenja, meteo i hidro alarm nisu upaljeni, povoljna je čak i biometeorološka prognoza, niti ima hladnog talasa na vidiku u narednih par dana.

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu