Matematička sekcija iz Kragujevca održala radionicu ''Matematika kao igra'' - iKragujevac


Vesti

Matematička sekcija OŠ”Dragiša Luković Španac” iz Kragujevca održala matematičku radionicu: „Matematika kao igra” na Sajmu knjiga u Beogradu

Matematičku radionicu na 63. Sajmu knjiga u Beogradu i to na zadatu temu „Misaone igre“ u trajanju od dva školska časa, 25. oktobra 2018.

Osnovni cilj radionice bio je da se matematika sagleda iz drugačijeg ugla i da učenici prikažu svoj talenat i sposobnost timskog rada kroz grupni oblik, saradnju, dobru organizaciju, prezentaciju različitih misaonih, matematičkih igara koristeći raspoloživa sredstva:

- tangram, ručno izrađen, stara kineska igra kroz koju se pakuje 7 različitih delova od kvadrata, tako da se sastavi određena figura
- slamčice različitih boja uz pomoć koji se prave geometrijski modeli
- Rubikova kocka
- slagalice
- društvene igre (šah, jamb, monopol…)
- trikovi sa kartama
- matematičke asocijacije

Istovremeno, sve aktivnosti je pratila PPT prezentacija „Matematika kao igra“ nastala pre dve godine kada su učenici gostovali u Naučnom klubu CSU-a Kragujevac (sada u prerađenom izdanju).

Sve vreme su bili izloženi neki od ranijih učeničkih radova (geometrijska tela od žice, kartona, drveta,...), kao i sve što je nastajalo tokom same radionice. Različite matematičke mozgalice bile su kruna cele priče.

Svakom posetiocu ponuđeno je da izvuče iz šešira po jedan zadatak – pitalicu koja će biti, u stvari, matematička misaona „zamka“, prava mala „glavolomka“.

Učestvovali su najvredniji članovi matematičke sekcije za školsku 2018/19. god. i to grupa učenika 7. i 8.razreda. Zajedno sa nama, slične aktivnosti u okviru iste radionice, sproveli su i učenici 5. i 6. razreda OŠ“Moma Stanojlović“ sa svojom nastavnicom Mirom Anđelković.

Svaki učenik bio je aktivan učesnik što jeste glavni cilj: promocija učeničkih talenata, kreativnosti i saradničkog duha. Kolege iz CSU-a Leskovac uzele su učešće na kraju radionice čime je podržan rad kolega iz Kragujevca.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu