SLUČAJ NESTALIH BEBA: 26 krivičnih prijava u Kragujevcu, roditelji tvrde da imaju dokaz da se ''muljalo'' - iKragujevac


Vesti

Više roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena iz porodilišta podnelo je nove krivične prijave, po kojima su tužilaštvo i policija počeli da postupaju u Kragujevcu, Požarevcu, Kruševcu, Nišu, Kraljevu i Leskovcu. Ovo je potvrdio Radiša Pavlović, predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba.

- Podneto je 56 krivičnih prijava, od čega 26 u Kragujevcu, a tužilaštvo je dalo policiji nalog za postupanje. Ovde nije reč o novim slučajevima, već o ranijim, ali smo našli model kako da tužilaštvo ne odbije postupanje zbog zastarelosti - kaže Pavlović i dodaje da i roditelji i Udruženje i dalje vode svoje, paralelne istrage.

On tvrdi da su došli i do prvog velikog dokaza, koji bi mogao da preokrene celu priču i rezultira hitnim nadzorom nad bolnicama i porodilištima. U pitanju su dupli protokoli porođaja u slučaju Slobodanke Milošanović iz Požarevca, koje su otkrili. Dva protokola za istu porodilju razlikuju se ne samo po brojevima, već i po tome što se vidi da je jedan prepravljan.

- To je prvi konkretan dokaz da su u bolnicama rađeni dupli protokoli i da se "muljalo". U Požarevcu imamo i ženu koja je u istom porodilištu rodila blizance, a u dokumentaciji je navedeno da je imala abortus. Policijska uprava Požarevac dobila je nalog tužilaštva da ispita ovaj slučaj - tvrdi Pavlović.

Kako objašnjava, nove istrage se rade u skladu sa postojećim krivičnim zakonodavstvom, koji je mogao i ranije da se primenjuje, ali nije postojala povoljna klima za to. Članovima Udruženja je cilj, kako naglašava, da dokažu da su zajedničke istrage policije i roditelja moguće i bez donošenja novog zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a protiv kog su se pobunila sva roditeljska udruženja jer nudi odštetu, a ne istinu.

Ukoliko se kasnije dokaže da je u pitanju organizovana otmica beba radi preprodaje, u šta roditelji nestalih mališana sumnjaju, "bebi aferom" bi moglo da se bavi i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

MODEL UVEK ISTI

Princip nestanka beba u svim slučajevima bio je isti: novorođenčad su bila rođena živa, da bi kroz dan-dva naprasno preminula. Roditelji nisu mogli ni da vide, a kamoli da preuzmu i sahrane telo. Rezultate obdukcije nisu dobijali, a podaci u zvaničnim dokumentima nisu se poklapali. 

 

Izvor: Novosti

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu