Mladi Kragujevčanin (16) u 10 NAJBOLJIH harmonikaša na svetu, ali sada se na njegovom putu pojavila jedna PREPREKA - iKragujevac


Vesti

Mladi talentovani Kragujevčanin Luka Simić (16) niže svetske nagrade pomoću svog instrumenta, koji su mu roditelji kupili na kredit. Međutim, naredno zahtevnije takmičenje traži i bolju harmoniku.

Luka Simić na prestižnom svetskom takmičenju u Kanadi briljirao je i bio najbolji među deset najboljih juniora na svetu.

Na nadmetanju koje je trajalo od 10. do 15. septembra Luka je boravio sa svojim profesorom Vladimirom Mandićem i ostvario najveći uspeh u karijeri. Tamo je bio o trošku roditelja, a tek dva meseca ranije je u Litvaniji na takmičenju za Svetski kup bio drugi.

Da je uspeh ovog nesumnjivo talentovanog mladog muzičara ogroman pokazuju njegovi rezultati, i da je talenat nadogradio ogromnom radom i ljubavlju prema muzici, jasno je, ali problemi sa kojim se susreće njegova porodica su finansijski. I pored toga što je Luka uspešan, skroman, radan, i ponos ne samo svojih najrođenijih već celog grada i Srbije, pred njegovu karijeru su se isprečile finansije. Naime, potreban mu je novi instrument, koji odgovara zahtevima velikih takmičenja do kojih je svojim radom došao. Ali porodica za to novca nema.

- Lukin talenat za muziku su još vaspitačice u vrtiću primetile. Umeo je lepo da peva, a repertoar mu je bio neobičan za decu tog uzrasta. Rokenrol i pesme "Smaka". Sa sedam godina je primljen u Muzičku školu, i odmah na odsek za harmoniku. Niko se u porodici nije bavio muzikom, ali kako smo videli, kupili smo mu malu klavirnu harmoniku za dete.

Sa devet godina je nju prerastao, pa su mu iz škole pozajmljivali instrument i on je sa njom osvajao prve nagrade gde god se pojavio. Tako smo pre tri godine, kada je trebala da se kupi nova, bili na ivici da odustanemo od svega jer pare nemamo - priča majka Snežana Simić.

Za roditelje i dete od 13 godina koje se vinulo u muzičko nebo, cena od 9.000 evra za novi instrument je bila nedostižna. Ali zarad talenta i uspeha svog sina, i uz pomoć prijatelja i na nagovor profesora, novac se nekako sakupio.

- Digli smo kredite koje i danas isplaćujemo kako bi Luki kupili potrebnu harmoniku. Pokazao je da ta žrtva nije bila uzaludna. Osvojio je drugo mesto na međunarodnom takmičenju u Češkoj, a tri puta je, kao i ove godine, bio laureat na republičkom, što u prevodu znači pobednik celog takmičenja. Sada je već za sledeću godinu potreban novi instrument, koji košta 13.000 evra, i koji odgovara najboljim takmičarima koji su u vrhu svetske muzike - kaže majka Snežana.

Spreman za svetsko takmičenje

I pored svih poteškoća, Luka ne odustaje.

- Spremam se za međunarodno takmičenje u Nemačkoj u aprilu sledeće godine, a put će finansirati Muzička škola. Tu ću nastupiti u starijoj kategoriji. Nakon toga izazov mi je Svetski kup u Kini. Ne predajem se, pucam na prva i najbolja mesta. Želim da studiram u Rusiji ili u Finskoj, jer su tamo najbolji profesori. Moram da budem zapažen na takmičenjima, jer tako mogu da me primete i da dobijem stipendiju za studije - priča Luka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu