Kragujevac: Iduće grejne sezone Energetika prelazi sa uglja na gas - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Od početka grejne sezone do danas zbog pucanja toplovoda bez grejanja je bio deo centra grada kod Robne kuće i u Erdogliji u ulici Milice Srećković.

Kvarovi su uspešno otklonjeni i za sada se 23.000 korisnika daljinskog grejanja uredno snabdeva toplotnom energijom.

U većini kragujevačkih naselja grejna sezona je počela uspešno.

Snabdevanje toplotnom energijom bilo je prekinuto u blizini Robne kuće, gde su zbog pucanja toplovoda, 4 stambene zgrade, ostale bez grejanja.

Takođe, zbog pucanja magistralnog toplovoda u uluci Milice Srećković, bez grejanja su ostali potrošači u toj ulici, Rudničkoj, Tršćanskoj, Zlatiborskoj, delu ulice Dragoljuba Milovanovića Bene i delu Bulevara kraljice Marije.

Ekipa Energetike koja je radila na sanaciji pomenutih toplovoda, brzo je otklonila kvar, pa se u tim delovima grada sada normalno isporučuje toplotna energija.

Energetika već u narednoj godini planira da u vreme kada prestane grejna sezona, zameni cevovod u dužini od 11.000 metara.

Energetika planira da od grejne sezone 2021, za proizvodnju toplotne energije koristiti gas umesto uglja, time što će kotlove na ugalj zameniti kotlovima na gas.

Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji za proizvodnju toplote i dalje koristi ugalj.

Na donošenje odluke da se pređe na prirodni gas značajno je uticao Institut za javno zdravlje Kragujevac, koji je godinama upozoravao na zagađenost vazduha u gradu u zimskom periodu.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu