''Zastava oružje'' obeležila 165 godina postojanja - iKragujevac


Vesti

165 godina postojanja obeležila je juče fabrika ''Zastava oružje'', kao i 160 godina od osnivanja ''Zastava kovačnice'' koja se od prošle godine nalazi u sastavu kragujevačke vojne fabrike.

Jubilej je obeležen svečanošću u muzeju ''Stara livnica'' kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija i brojni gosti iz Srbije i inostranstva.

Kada je francuski car Napoleon Treći daleke 1853. godine poslao topolivca Šarla Lubrija da postane prvi upravnik kragujevačke fabrike oružja bio je to početak stvaranja i razvoja vojne industrije u Srbiji.

Fabrika, koja danas nosi ime ''Zastava oružje“, preživela je brojne ratove i međunarodne sankcije i postala nosilac srpske industrije. U konsolidovanom stanju dočekala je obeležavanje 165 godina postojanja.

Fabrika „Zastava oružje“ prošle godine kupila je ''Zastava kovačnicu“ koja, takođe, obeležava veliki jubilej – 160 godina od osnivanja. Na taj način najstarija domaća fabrika otkovaka vraćena je pod okrilje vojne industrije čime je izbegla likvidaciju.

Dva jubileja obeležena su prigodnom svečanošću u muzeju „Stara livnica“ kojoj su prisustvovali predstavnici generalštaba Vojske Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, odbranbene industrije Srbije i Azerbejdžana, zaposleni, prijatelji fabrike i brojni drugi gosti.

Priređena je izložba o istorijatu fabrike, kao i poseti legendarnog revolucionara Če Gevare Kragujevcu, a izveden je i dramski kolaž pod nazivom ''Kolevka srpske industije“.

Rukovodstvo ''Zastava oružja“ uručilo je plakete svima koji su doprineli uspešnom radu i razvoju fabrike.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu