Fijatov Manjeti Mareli u rukama Japanaca za 7 milijardi dolara - iKragujevac


Vesti

Automobilska kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) objavila je da prodaje svoju filijalu za proizvodnju autodelova, Manjeti Mareli japanskom dobavljaču autodelova Kalsoni Kanseji korporejšen za sedam milijardi dolara.

"Manjeti Mareli" se prodaje japanskom dobavljaču auto-delova "Kalsoni Kanseji korporaciji" za sedam milijardi dolara.

Time će, kako poručuju iz FCA, biti oformljen sedmi najveći proizvođač auto-delova na svetu sa većim geografskim dometom, obimom i finansijskom snagom, a koji će takođe raspolagati sa ukupno 200 postrojenja u Evropi, Japanu, Južnoj i Severnoj Americi i Azijsko-pacifičkom regionu, prenosi agencija AP.

U saopštenju se dodaje i da će se novi entitet zvati "Manjeti Mareli CK Holdings".

Generalni direktor FCA Majk Menli je naglasio da će "Manjeti Mareli" ostati jedan od najvažnijih poslovnih partnera kompanije "Fijat Krajsler".

Prodaja te filijale je bila dugo planirana u sklopu strategije nedavno preminulog bivšeg generalnog direktora FCA, Serđa Markjonea.

Novoformirani Manjeti Mareli CK Holding trebalo bi da smanji troškove kroz sinergiju i proširi bazu korisnika dok ovaj komponentaš pokušava da održi korak sa proizvođačima automobila koji osvajaju segment autonomnih i električnih vozila.

- Kombinacija sa Kalsoni Kanseji je odlična prilika da se ubrza dalji rast Manjeti Marelija - kazao je Menli.

Ni FCA ni njegov najveći akcionar, porodica Anjeli koja je osnivač Fijata, neće imati nijednu akciju u novoosnovanoj kompaniji, ali će FCA ući u višegodišnji ugovor kako bi osigurao snabdevanje svojih fabrika i održao poslovanje i zaposlene u Italiji.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu