Ambasador Kube u Kragujevcu, na izložbi o Če Gevari - iKragujevac


Vesti

Ambasador Kube u Srbiji, Gustavo Trista del Todo je danas posetio izložbu "Če u Kragujevcu" koja je umetničko-istorijski osvrt na posetu argentinskog revolucionara Ernesta "Če" Gevare gradu Kragujevcu 1959. godine. Izložba je postavljena u Spomen muzeju "21. oktobar", a autor je Marko Terzić.

Ambasador je rekao da nije znao da je Če Gevara bio u Kragujevcu, podsetivši da je juče bila 51. godišnjica od njegovog ubistva u Boliviji.

Autor izložbe ranije je rekao da ona predstavlja fenomenološko umetničko-istorijski osvrt na dan koji je Če Gevara proveo u Kragujevcu, 14. avgust 1959, ali i doslovno ponavljanje putanje koju je tog dana napravio – od Zastavinog muzeja do Spomen-parka „Kragujevački oktobar“,

Del Todo je rekao da se ne menja odnos Kube prema Če Gevari.

"On ostaje i dalje heroj kubanske revolucije, juče je bila 51. godina od kada su ga ubili u Boliviji. On je prisutan više nego ikada, kao što je i Fidel Kastro prisutan u našem svakodnevnom životu. I, eto, nema nikakvih promena", rekao je del Todo.

Del Todo je posle posete muzeju položio cveće kraj spomenika streljanim đacima u Šumaricama, a sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem razgovarao o razvoju saradnje u kulturi.

"Razgovarali smo da iduće godine ovde priredimo jednu manifestaciju, možda baš za maturante, na kojoj ćemo da predstavimo kubansku kulturu, muziku, ples ali i Kubu kao državu", rekao je Nikolić.

Dodao je da će na toj manifestaciji učestvovati studenti španskog jezika u Kragujevcu koje je ambasador del Todo danas posetio i predstavio im deo kubanske istorije, značaj kubanske revolucije i Če Gevare u životu Kube.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu