KRAGUJEVAC: Optužnica protiv šest osoba za eksploziju u TRZ ''Medna'' - iKragujevac


Vesti

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je podnelo Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu "Đurđe Dimitrijević-Đura" u kojoj su poginule četiri osobe 28. februara 2017. godine.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je 4. oktobra podnelo Višem sudu u Kragujevcu optužni predlog protiv D. K. (1963) iz Kragujevca i D. Ž. (1970) iz Čačka, zbog postojanja opravdane sumnje da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ, izvršili krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Protiv četvorice službenih lica I. N. (1981), S. P. (1973), Z. A. (1978) i S. K. (1969), svi iz Kragujevca, optužni predlog podignut je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti.

Okrivljenima se stavlja na teret, da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust, u smislu nepreduzimanja pružanja uputstava i propisanih potrebnih mera iz blasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata koji su mu povereni, odnosno, propust da u okviru svoje nadležnosti postupi po propisima i tehničkim pravilima o primeni mera zaštite.

Zbog toga je, navodi se u saopštenju VJT u Kragujevcu, 28. 02. 2017. godine, nakon izbijanja požara, u radionici broj 28 u boksu 10,u kojoj je bila veća količina ubojnih sredstava od dozvoljene, vatra proširila na još dve radionice, i došlo je do eksplozije.

U eksploziji su poginula četiri lica – potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civilna lica zaposlena u Tehničko-remontnom zavodu "Medna" – Željko Nikolić i Dejan Kovačević.

Osam radnika TRZ je zadobilo teške telesne povrede kao i četiri pripadnika Vatrogasno spasilačke brigade iz Kragujevca.

U TRZ je pričinjena materijalna šteta od 123.447.000,00 dinara, a uništena je oprema Vatrogasno-spasilačke brigade vredna 1.560.000,00 dinara.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu