OPŠTINA KNIĆ: U Čestinu i Kusovcu postavljene agrometeorološke stanice - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta ''Šumadijska šljiva“, na teritoriji Šumadije postavljeno je 15 agrometeoroloških stanica, a sve u cilju podrške sektoru voćarstva.

Opštini Knić pripale su dve stanice, a nalaze se u Čestinu i Kusovcu.

U cilju prikupljanja važnih meteoroloških podataka, na osnovu kojih je potrebno primeniti odgovarajuće mere zaštite na njivama, u opštini Knić postavljene su dve agrometeorološke stanice, koje može da koristi oko 4000 poljoprivrednika iz ovog kraja.

Stanice se nalaze u Kusovcu i Čestinu i takvim rasporedom pokrivena je cela opština.

Podaci sa stanice šalju se Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Kragujevcu, gde se selektuju, obrađuju i prosleđuju Prognozno izveštajnoj službi. Odatle SMS porukom stižu do poljoprivrednih proizvođača koji su umreženi u sistem.

Do sada je više od 500 poljoprivrednika dalo saglasnost da njihov broj telefona bude u bazi podataka i oni će redovno dobijati izveštaje sa terena na kome rade.

Agrometeorološke stanice prikupljaće kompletne meteorološke podatke o tempteraturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, brzini vetra, riziku od gradonosnih oblaka, najavi sušnog perioda i preporukama za primenu mere zaštite, ukoliko je neka od poljoprivrednih kultura u opasnosti od bolesti ili štetočina.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kragujevac je za Šumadiju putem projektnog programa obezbedila 15 agrometeoroloških stanica, koje će strateški biti raspoređene u ovom okrugu.

U Kniću i gružanskom kraju razvijena je povrtarska proizvodnja, dok se u selima između Kragujevca i Topole uglavnom uzgaja voće.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu