ŽUTI METEO ALARM ZBOG NAGLOG PADA TEMPERATURE Sunčano, suvo i hladno do kraja nedelje, a evo kad počinju PADAVINE u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Zbog ekstremno niskih temperatura sutra će na snazi u celoj zemlji biti žuti meteo alarm, te će se jutarnje temperature kretati od -4 do 6 u određenim mestima, a maksimalne dnevne od 4 do 19.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sutra će najhladnije biti na Kopaoniku, gde će se se od jutarnjih -4 temperatura tokom dana popeti na 4 stepena Clezijusa, a najtopliji će biti Negotin, gde će jutarnja temperatura iznositi 5 stepeni, a maksimalna dnevna iznosiće 19.

U Kragujevcu će sutra vremenski uslovi biti slični kao danas: pretežno sunčano, suvo i hladno, sa temperaturama od 2 do 16 stepeni.

kragujevacmeteouslovi.jpg

Da će sutra biti hladno u celoj državi svedoči i to da je RHMZ aktivirao žuti meteo alarm, i to upravo zbog ekstremno niskih temperarura, kako pokazuje tabela. Žuti meteo alarm označava potencijalno opasno vreme, a biće na snazi i preksutra, u četvrtak, u većem delu Srbije.

Upozorenje poljoprivrednicima

Slab prizemni mraz (slana) očekuje se sutra i preksutra u većini mesta, a u petak uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje, dok će dnevna temperatura biti u povremenom porastu - najvljuje RHMZ.

Upozoravaju i da bi najavljeni slabi prizemni mrazevi, koji se očekuju na većem delu teritorije Srbije, mogli da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. U upozorenju se savetuje poljoprivrednicima da bi trebalo u što kraćem roku da obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura.

Na opasnost od mraza upozorava i meteorolog Đorđe Đurić, koji kaže da su čak i dnevne, ali pogotovo jutarnje temperature znatno ispod proseka.

- U pitanju je uticaj snažnog anticiklona, koji donosi veoma visok vazdušni pritisak, a duvaće i jak severoistočni vetar koji će pojačati osećaj hladnoće - kaže Đurić.

On dodaje da u četvrtak neće biti vetra, što pojačava mogućnost za pojavu mraza.

- Osim u planinskim delovima, jutarnje temperature sutra i preksutra biće iznad nule. I u petak će biti veoma hladno, ali za nijansu toplije nego prethodnih dana. Tada će se i maksimalne dnevne temperature kretati od 20 do 24 stepena, dok će u četvrtak one iznositi između 17 i 21.

Prema rečima meteorologa, suvo i pretežno sunčano vreme, kao i trend rasta temperaturnih vrednosti beležiće se svakog dana, zaključno sa subotom. Međutim, u nedelju stiže naoblačenje i pad temperature, a na jugu i istoku zemlje biće i uslova za kišu, koja će se u ponedeljak proširiti i na ostale delove Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu