Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru - iKragujevac


Vesti

Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

 

Tim povodom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće bogosluženja u 10 i 18 sati u Crkvi Krista Kralja u Beogradu.

Hočevar je u poslanici čestitao Uskrs vernicima, uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja i da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja.

"Mi svi iz ličnog života primećujemo kako sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja. Ali ono što je dobro pobeđuje samo zato što je dobro, istina pobeđuje upravo zbog toga što je istina. Ne dakle, spoljašnjom prinudom ili oružjem, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti - rekao je Hočevar u uskršnjoj poslanici.

Prema njegovim rečima, što je veće zajedništvo nosilaca dobra i istine, istovremeno su i bogatiji istorijski plodovi dobra i istine.

"Moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je - nikada ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo puteve budućnosti", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup sinoć je, na Veliku subotu, služio misu bdenja u katedrali Blažene device Marije.

Uskrs danas slave vernici Rimokatoličke crkve širom sveta, kao i pripadnici drugih zapadnih crkava, dok će pravoslavni hrišćani koji slede stariji, Julijanski kalendar, Uskrs obeležiti 5. maja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu