Velika vojna parada u Beogradu, dolazi Putin! - iKragujevac


Vesti

Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na kojoj će pred predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvaničnicima predstaviti svoje najnovije naoružanje, pišu "Novosti".

Na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate "Srbija" prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije u sklopu aranžmana koji obuhvata i nabavku još četiri "miga-29". Na paradi će defilovati čak 100 tenkova.

Izvor lista navodi da će pred liderom Rusije i zvanicama iz više stranih država biti priređen spektakularan nastup oklopnjaka i borbenih vozila.

Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje kao i najnovije pojačanje iz sveta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minsku.

Dogovor sa Belorusijom drugi je po vaznosti sporazum u domenu obnove resursa naših oružanih snaga, piše list.

Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsednika Putina pre dve godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova "T 72C" i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2.

Ova vojna tehnika remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za Novosti, naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letelice "MI 17" kao i četiri helikoptera "MI 35""leteće oklopnjace".

Sledeća godina biće ključna za naše oružane snage posebno ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće ekadrila od cak 14 "migova 29" . Pored ruskih leteće i devet "Erbasovih" helikoptera koji će biti raspoređeni ne samo vojsci već i policiji, navode u vojnom vrhu.

(Novosti)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu