POMERANJU KAZALJKI DOLAZI KRAJ: Izvesno je da će se ukinuti, ali sve muči samo JEDNO BITNO PITANJE - iKragujevac


Vesti

Danas se završava velika anketa Evropske unije koja treba da pruži uvid u to šta građani misle o ukidanju sezonskog pomeranja kazaljki.

Da će ono biti ukinuto, gotovo je izvesno, piše Dojče vele dodajući da se ne zna kada bi se to dogodilo i da li bi se zadržalo letnje ili zimsko računanje vremena.

EU je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena, a ako ne žele, koje računanje žele da zadrže: ono zimsko ili letnje?

 

Mnogi građani EU su ovu ideju prihvatili oberučke. Oko dva miliona njih se uključilo u onlajn raspravu na stranicama Evropske komisije koja je zapocela 4. jula, a završava danas, 16. avgusta.

Da li je to početak nove ere?, pita se DW.

Poslanik nemačkih Liberala u Bundestagu Mihael Tojrer je u to ubeđen.

- Siguran sam da će prebacivanje s letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada - kaže Tojrer koji se ranije, tokom mandata u Evropskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomeranja kazaljki.

On je uveren da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku.

- Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promeni ili ne, to bi izrodilo haosom - smatra liberalni političar.

Ali put do promene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuje kancelarija EK u Berlinu. I stručnjaci još moraju da daju svoje mišljenje pre nego što Evropska komisija donese preporuku.

Već je sada jasno da promena računanja vremena u šestomesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg je uvedena, navodi DW.

Ušteda energije je zanemariva, priznaje i EK. Umesto toga direktni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li večno ostati pri letnjem ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. U prilog letnjem računanju govori da jedan sat dnevnog svetla više omogućuje više vremena za radove na polju. Školarci i radnici bi mogli još po danu stići kucama, a i sportska takmičenja bi moga biti održavana kasnije.

Cela EU pomera kazaljke zajedno još od 1996, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu