Šumadince bukvalno guši ova livada, a uskoro im preti još gori problem! - iKragujevac


Vesti

Žitelji Ulice cara Nikole prete ekstremnim merama, iz opštine navode da su već slali inspekciju.

Aranđelovčani iz Ulice cara Nikole ovih dana muku muče sa jednom biljkom. U toj ulici je, naime, livada od gotovo jednog hektara površine koja je zarasla u ambroziju.

Ulica je na samo 50 metara od parka Bukovička banja i na 500 metara od centra grada, ali, bez obzira na to, ljudi se žale da ovo pitanje niko ne rešava.

Aranđelovčani koji žive u ovoj ulici žalili su se inspekciji i predsedniku opštine, Foto: privatna arhiva
- Mi stanovnici ove ulice pokušavamo danima da rešimo ovo pitanje, jer ovolika količina biljke koja izaziva brojne probleme našoj deci i svima koji su alergični na nju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Posebno zbog toga jer se uskoro bliži klasanje ove biljke - kaže Ana Preković, koja živi u ovoj ulici.

Prema njenim rečima, žalili su se svima, počev od inspekcija pa sve do predsednika opštine.

- Svi ćute i prave se kao da ne postoji ovaj problem. Na kraju nas primoravaju da preduzmemo ekstremne mere i da biljku sami sečemo i odnesemo pred zgradu opštine u Aranđelovcu. Bruka je i sramota da niko ne vodi računa o našem i zdravlju naše dece - kaže Ana Preković.

Kako su za Telegraf rekli iz kabineta predsednika opštine Bojana Radovića, livada zakorovljena ambrozijom je u privatnom vlasništvu i nije tačno, navode oni, da opština ništa nije uradila po tom pitanju. Pre izvesnog vremena inspekcija je poslala opomenu vlasniku, iako za to nije nadležna, ali od tada vlasnik ništa nije uradio da problem reši. Za rešavanje problema je nadležna republička Fito-sanitarna inspekcija iz Kragujevca, rekli su nam iz opštine Aranđelovac.

Iz opštine najavljuju da u četvrtak u 7.30 časova počinje treća po redu akcija čišćenja ambrozije. Opština je za tu svrhu izdvojila 500.000 dinara, a radnici JKP "Zelenilo Aranđelovac" korov su do sada kosili na 34 parcele čiji je korisnik ili vlasnik SO Aranđelovac.

Ova biljka je inače najzastupljenija na neuređenim zemljištima, na kojima se obavljaju građevinski i hidrotehnički radovi. Taj invazivni korov najbrojniji je na privatnim posedima, a to su najčešće napušteni objekti i gradilišta.

Hemijsko suzbijanje ambrozije obavlja se u periodu od juna do polovine oktobra, ali suzbijanje tog korova ne može da se obavlja na površinama koje nisu javne. Privatni vlasnici odgovorni su za uklanjanje i suzbijanje ambrozije na zemljištu u njihovom vlasništvu.

Seme ambrozije klija tokom cele sezone i zato je neophodno konstantno praćenje pojave i razvoja ove biljke.

(Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu