BRUKA I SRAMOTA U ŠUMADIJI: Lopovi mesecima sa grobova kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke, vaze... - iKragujevac


Vesti

Od početka ove godine u aranđelovačkim selima nestalo je oko četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova u selima Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik.

Policija nikako da uđe u trag, očigledno dobro organizovanoj grupi lopova, koja skoro godinu dana hara seoskim grobljima.

Poslednji slučaj pe nekoliko dana dogodio se u prigradskom naselju Seničani na groblju koje se nalazi na brdu Preseka.

I Milu Mrseniću iz Orašca su prošle godine sa porodične grobnice odneli mermernu ploču. U JKP „Bukulja“ sa grobnog mesta 23, vlasništvo porodice Jagodić, odneto je 18 mesinganih alki. Slobodanu Petroviću, sa očevog groba lopovi su takođe odneli nadgrobne ploče, pre oko mesec dana, a iste noći odneta je i ploča sa groba njegovog šuraka.

"Priča se po selu da su neke lopove pohapsili kao i tog kamenoresca koji ih je organizovao i kome su prodavali mermer. Ali nama niko ništa nije javio. Ovo nikad nije bilo", u čudu priča Petrović.

Sa druge strane, cene nadgrobnih spomenika sa opsegom u Šumadiji kreću se u zavisnosti od veličine i vrste mermera od 500 do nekoliko hiljada evra. Pretpostavlja da iza organizovane krađe po aranđelovačkim selima se krije neko od kamenorezaca, koji posle obrade spomenika i mermernih ploča iste prodaje na tržištu. 

(Kurir)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu