NOVA ULAGANJA U ZDRAVSTVO: Sledeće nedelje ugovor o rekonstrukciji KBC, sređivanje i KC Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Država će u zdravstvo još više ulagati, poručio je predsednik Aleksandar Vučić posle obilaska Kliničkog centra, koji je dobio prvi "Iks" nož. Istakao je da je potrebno posebno voditi računa o lekarima i medicinskim sestrama, jer je njihov posao najteži.

Predsednik je najavio da bi drugi "Iks" nož trebalo da stigne već 1. avgusta i poručio da će to značiti velike uštede.

"Iks" nož je inače, kako je objasnio, precizniji od "Gama" noža, a za svaki tretman "Iks" nožem plaćali smo 20.000 evra.

Vučić je poručio i da uskoro treba da bude potpisan ugovor o rekonstrukciji kompletnog Kliničkog centra i da će, kao što je Niš dobio najmoderniji centar, tako isto biti i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu,

Kako je rekao, 50 ili 60 godina u KC Srbije ništa nije uloženo, jednom je promenjena stolarija, a i to, kako je naveo, kao i da nije, a to je ustanova sa kojom se svaki građanin susreće. Zbog toga je važno da sve to bude čistije, urednije, bolje opremljeno.

Sadašnji radovi, kojima je, kaže, zadovoljan, koštali su oko 8,5 miliona evra, a kompletna rekonstrukcija koštaće 69 miliona evra, a on očekuje da taj ugovor bude potpisan naredne nedelje.

U Urgentni centar KCS svakog dana dolazi između 17.000 i 27.000 ljudi, i kako je rekao, toliko ulaganje i nije neki veliki novac, ali do sada ništa nije rađeno više desetina godina.

"Danas radimo sveobuhvatne radove i kupujemo najmodernije aparate i to pokazuje naš veliki i značajni napredak i to će svi naši ljudi moći da vide svakog dana", rekao je Vučić.

Poručio je i da je zadovoljan napretkom, pomenuvši da Srbija za zdravstvo izdvaja petinu budžeta i da je zato važno da sve to izgleda mnogo bolje nego danas.

Pacijenti će, dodao je, biti u mnogo boljim sobama, lekari i medicinsko osoblje takođe, a posebno je istakao da Vlada mora da uveri medicinske sestre, jer njihov je posao najteži, da želi da one ne odlaze, te da će im omogućiti bolje uslove.

"Zamolio sam članove Vlade i premijerku i ministra Lončara da posebno vodimo računa lekarima i medicinskim sestrama, da se niko drugi ne naljuti, jer mnogo je to težak posao. Hoćemo da zaustavimo odlazak, da kažemo da su Srbiji potrebni, ali i da smo svesni svesni koliko više treba da platimo", poručio je predsednik.

Citirao je bivšeg guvernera Jelašića: "Pare ne padaju s kruške" i dodao: "Država mora da zaradi, a ne da se prostire duže nego što može i sme, jer dovodite zemlju pred bankrot".

"Danas plaćamo cenu tako neozbiljne poltike, ali danas već možemo da trošimo, jer smo uradili ozbiljne reforme, možemo da trošimo više, ali i dalje moramo da budemo pažljivi da nam se ne ponovi situacija", poručio je Vučić i obećao da će u zdravstvo biti još više ulaganja.

Šta je "Iks" nož?

U izgradnju Centra za "Iks" nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednost "Iks" noža je to što je vrlo precizan, i što se tokom intervencija na kičmi tim nožem izbegava oštećenje kičmene moždine.

Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija, koji su veličine pet do šest centimetara.

Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu.

"Iks" nož omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.

Omogućava i plasiranje veće dnevne doze što povećava efikasnost samog zračenja, smanjuje broj bolničkih dana za pet do šest puta, omogućava kontrolu preciznosti na osvnovu skenera, a ne običnog rendgen snimka, a kontrola se može vršiti i tokom samog zračenja.

"Iks" nož omogućava da veći broj pacijenata bude tretiran u toku jednog dana sa jednakom ili većom preciznošću nego što to može da uradi bilo koji drugi aparat za stereotaksično zračenje celog tela.

Poboljšava kvalitet života bolesnika koji se leče radioterapijom i omogućava precizno zračenje i onih tumora koji su previše veliki za gama nož. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu