Cena šljive TROSTRUKO niža od prošlogodišnje, proizvođači RAZOČARANI - iKragujevac


Vesti

Otkupna cena šljive niža je na početku sezone čak tri puta nego što je bila prošle godine, kada su proizvođači nacionalne voćke dobijali čak 45 dinara za kilogram, što je rekordan iznos u protekloj deceniji.

U Podgorini, koja je sa milion stabala šljive najveći proizvođač i izvoznik ovog voća, sve se plavi, a obim roda najranijih sorti je takav da mnogi proizvođači više nemaju gde da ih drže. Glavobolju, međutim, ne zadaje im to, već otkupna cena koja se za samo godinu dana sa rekordnih 45 srozala na cenu od 10 do 15 dinara po kilogramu madžarke i čačanske lepotice. Po svemu sudeći, najveći deo ovogodišnjeg roda završiće u rakiji, jer je za litar žestine potrebno deset kilograma presne šljive.

- Rod je zaista dobar, plodovi su krupni i sa malo manjim sadržajem šećera zbog kiša, ali je trenutno problem izuzetno mala potražnja, zbog čega je cena otkupa niska. Primer za to je čačanska lepotica koja se prošle godine izvozila u Rusiju, ali koja se sada vrlo malo otkupljuje. Hladnjačari su lane najpre plaćali 25 dinara, a kasnije i 45 za sorte koje se ne suše, već idu za izvoz. Otkupljene su velike količine i mahom su sve prodate. Na početku ove sezone imamo apsurd da to niko ne radi i da imamo višak čačanske lepotice na tržištu - priča Jovan Milinković iz Poljoprivredne službe u Valjevu.

On pretpostavlja da otkupljivači i hladnjačari verovatno čekaju čačansku rodnu, kao sortu koja je slađa. Da li će njena otkupna cena biti veća od trenutnih maksimalnih 15 dinara znaće se već sledeće nedelje, pošto je sorta na 75 procenata zrelosti. Što se tiče sorte stenlej, koja se koristi za sušenje, kako napominje Milinković, njen rod je takođe dobar, ali ne želi da joj proceni otkupnu cenu, jer je nezahvalno.

Početnom otkupnom cenom razočaran je Milorad Jović iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, koji je sa prinosom od 50 do 80 tona jedan od najvećih proizvođača, višestruko nagrađivan na Sajmu šljiva.

- Objašnjenja nema, sve diktiraju izvoznici. Jednostavno, nije logično da razlika u ceni bude tolika, jer tvrdim da tržište nije zasićeno, pošto su lane prodate značajne količine. Ovo je ubijanje poljoprivrede u Srbiji, svi znamo šta je bilo sa malinom, kupina se otkupljuje za 12 ili 15 dinara, šljiva isto. Jedini spas ove sezone bila bi cena od jednog evra za sušenu šljivu, jer je prošle godine bila od 1,3 do 1,5 evra - kaže Jović.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu