DOBRA VEST ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Od MAJA subvencije za GRUPNE posete, OVO su USLOVI! - iKragujevac


Vesti

Više od tri miliona turista posetilo je prošle godine Srbiju, što je za 12 odsto više nego 2016. godine, a turističke agencije koje organizuju grupne dolaske gostiju iz inostranstva od maja mogu da računaju na subvencije države koje iznose 10 ili 15 evra po gostu, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Broj noćenja stranih turista u 2017. bio je veći od 8,3 miliona što je za 11 odsto više nego 2016. godine, a u prvih šest meseci 2018. broj gostiju raste u odnosu na isti period prošle godine, kažu u PKS.

- Beleži se porast gostiju u prvih šest meseci ove godine za 11 odsto. To je više od 1,2 miliona turista za prvih šest meseci i broj noćenja je porastao za 12,2 odsto - kaže sekretar Udruzenja za turizam Tijana Maljković.

Najpopularnija mesta za strane turiste su gradovi kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, što se tiče planina, to su Zlatibor, Kopaonik i Tara, a kada je o banjama reč, najviše dolaze u Vrnjačku Banju, Soko Banju i Bukovičku Banju.

U prvih pet meseci 2018. najviše je bilo stranih turista iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Turske, Slovenije, Kine, Crne Gore, Nemačke, Makedonije i Rumunije.

Maljković je objasnila je da se subvencije odnose prvenstveno na receptivne turističke agencije koje mogu da se prijave za grupne dolaske gostiju, a da je iznos namenjen za grupne dolaske minimum 15 stranih turista koji borave od tri do pet noći u Srbiji 10 evra po gostu.

Ako gosti borave u Srbiji više od pet noći, turističke agencije mogu da apliciraju za 15 evra po gostu, kaže Maljković i navodi da su turističke agencije počele da se prijavljuju, te da ima dovoljno sredstava.

Kako je rekla, turističkih vodiča ima dovoljno i upravo je u toku edukacija turističkih vodiča samo za grad Beograd, kao i za pojedine jezike sa novih tržišta sa kojih dolaze turisti, kao što su kineski, indijski i arapski jezici.

Maljković kaže da je jedan od prioritetnih zadataka novog zakona o turizmu suzbijanje sive ekonomije. Navela je da se zakonom o ugostiteljstvu prvi put predviđa uvođenje centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (E- turista), kao jedinstvenog i centralizovanog elektronskog informacionog sistema, sa svim relevantnim podacima o pružaocima usluge smeštaja i objektima za smeštaj.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu