SJAJNA VEST: Prva trudnoća u novom Centru za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

U novoizgrađenom i opremljenom Centru za vantelesnu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu registrovana je prva trudnoća, potvrdio je za Televiziju Kragujevac Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra.

To je šesti Centar za vantelesnu oplodnju u Srbiji koji se nalazi u sistemu Republičkog fonda zavoda za zdravstveno osiguranje, što znači da država finansira medicinski zahvat.

Centar ima 370 kvadrata, oko milion i sto hiljada evra je uloženo u opremu zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i fondu Dragice Nikolić. Centar za vantelesnu oplodnju punim kapcitetom radiće od jeseni.

Srbija je dobila još jedan Centar za vantelesnu oplodnju, koji je predstavljen prvi put javnosti.

Prostor je izgrađen i potpuno opremljen po standardima Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

Na ovom mestu od jeseni, punim kapacitetom radiće specijalisti, supspecijalisti biolozi embriolozi, medicinske sestre i tehničari, svi obučavani prethodnih godinu dana za rad u kompleksnom medicinskom procesu.

Znanje i iskustvo sa kragujevačkim osobljem podelili su stručnjaci sa Ginekološko akušerske klinike iz Nardonog fronta u Beogradu, Centra iz Valjeva, dok su specijalisti koji će voditi procese kod pacijenata bili na usavršavalju u Kopenhagenu.

U prostoru koji poseduje najsavrmenije ultrazvučne aparate, standarizovanu laboratoriju za proces vantelesne oplodnje, sobe za hospitalizovane buduće majke, od jeseni sa ovog mesta očekuju se i lepe vesti, koje su ovom prilikom na najbolji način svečano otvorile kragujevački Centar za vantelesnu oplodnju.

Centar i medicinsko osoblje stekli su licencu.

Prema rečima Predraga Sazdanovića od jeseni očekuju parove koji vode bitku za potomstvo ne samo iz Kragujevca već i iz centralne Srbije.

Prva registrovana trudnoća u kragujevačkom Kliničkom centru, koji praktično sa radom počinje za dva meseca, još jedan je u nizu velikih uspeha kragujevačkog zdravstva.

Od početka godine zahvaljujući angažovanju pacijenata donora i specijalista iz Kragujevca spasena su četri života u Beogradu.

Potom je vest o uspehu ovdašnjih hirurga koji su uspešno odstranili tumor ekstremne veličine i težine obišla Srbiju, kao i prošlogodišnji primer spsavanja života ženi koja je posle nesreće u Klinički centar stigla sa ogradom koja joj je probila grudni koš.

Nedavna operacija koju su zajednički realizovali profesor Norberto Ventura iz Španije i ortoped Srđan Vlajović probudila je pažnju države, koja je i ostalim Kliničkim centrima u Srbiji naložila da slede primer Kragujevčana i ostvaruju saradnju na isti način.

Uspeh i trud, navodi Predrag Sazdanović krunisani su vešću da se očekuje prva beba iz epruvete iz Kragujevca.

Inače Miloš Trajković iz Vranja je prva beba rođena zahvaljujući veštačkoj oplodnji izvedenoj u Srbiji i danas ima 35 godina.

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu