SRBI U SVETSKOM VRHU PO VELIČINI TUMORA: U Kragujevcu izvađen tumor veličine BEBINE GLAVE! - iKragujevac


Vesti

Ovakve operacije su dokaz da Srbija ima sjajne lekare

U Kilinčkom centru Kragujevac pacijentu je odstranjen tumor, veličine bebine glave, težak oko 350 grama.

Hirurški zahvat je izveo tim, koji prevodi hirug umetnik, profesor primarijus dr Dejan D. Vulovic, poznat po tome što operiše uz muziku, koju sam komponuje.

Operacija je trajala oko pola sata i sve je proteklo u redu. Reč je o cisti lojnih žlezda, koja se stručno naziva aterom. Ovi dobroćudni tumori su česti ali retko dostižu ovu veličinu. Tumor je, prema rečima pacijenta, bio prisutan oko 10 godina. Posle operacije je bila vidljiva drastićna promena, a pacijent je otišao kući zadovljan – kaže dr Vulović.

Doktor upozorava da je melanom, zloćudni tumor kože u porastu.

U Kliničkom centru Kragujevac mesečno se uradi pet do šest hirurških zahvata, kada je o ovom tumoru reč – kaže doktor Vulović.

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim lekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma. Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer, doktorka Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim lekara. Ipak, ovo nije jedini slučaj.

Kompleksan hirurški zahvat odstranjenja liposarkoma - retke vrste tumora velikih dimenzija nedavno je uspešno izveden u Vojnomedicinskoj akademiji, zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu lečenju.

Stanje pacijentkinje, stare 51 godinu, je stabilno, otpuštena je iz bolnice na dalje kućno lečenje.

Ova vrsta maligniteta javlja se u malom broju slučajeva koje prate različite simptomi bolesti.

Mari Stojanović (76) niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije uklonili su tumor sa vrata težine 3,5 kilograma. Gospođa Stojanović iz okoline Pirota živela je sa ovim tumorom nekih deset godina. Kaže da joj u početku nije smetao, ali kada je narastao, ona više nije mogla ni da radi po kući, a kretanje joj je bilo otežano. Zato je odlučila da se javi lekarima.

Dr Ivica Vučković, načelnik Maksilofacijalne hirurgije, kaže da je operacija bila veliki izazov jer je tumor potisnuo velike krvne sudove i disajne puteve, pa je bilo teško odvojiti tumor od njih, tj. omogućiti preživljavanje pacijenta. Ovo je najveći tumor na vratu koji je uspešno uklonjen u Srbiji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu