POČEO LETNJI HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA! Na Horgošu, Gradini, Preševu i Batrovcima BAR DVA SATA ČEKANJA! - iKragujevac


Vesti

Ovog vikenda počinju velike gužve na našim najvećim graničnim prelazima, gde god da krenete, čekaćete barem dva sata, upozoravaju u AMSS! Razlog za to je početak godišnjih odmora, smena turista i to što ljudi iz Srbije masovno polaze na letovanje


Dvočasovni zastoji mogu se očekivati na četiri najveća granična prelaza - Horgoš, Batrovci, Preševo i Gradina. Savet vozačima je da koriste alternativne pravce i tako smanje čekanje (pogledajte okvir).

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza kaže da je svake godine od sredine jula značajno pojačan saobraćaj kroz Srbiju i da se u drugoj polovini nedelje mogu očekivati veliki zastoji na putevima i graničnim prelazima.

- Ovog vikenda počinje srce turističke sezone, pa su gužve na granicama postale uobičajene. Tako će biti tokom celog jula, a tek će se osetiti početkom avgusta, kada kreću godišnji odmori širom Evrope. Najveće gužve biće na najfrekventnijim graničnim prelazima. Već od subote očekuje se čekanje od 120 minuta, pa i duže na Batrovcima (Hrvatska), Horgošu (Mađarska), Gradini (Bugarska) i naročito na Preševu, graničnom prelazu ka Makedoniji, preko kog svi prolaze na putu ka Grčkoj - kaže Mitić.

On preporučuje da vozači tokom vikenda koriste manje frekventne puteve i alternativne granične prelaze, Kelebiju, Šid, Prohor Pčinjski...

- Kada je saobraćaj pojačan, bolje je koristiti manje granične prelaze. Međutim, ukoliko je velika gužva, ni to nije garancija da ćete stići brže i da nećete stajati u koloni, jer i tamo može biti zadržavanja zbog velikog broja vozila - ocenjuje Mitić.

U Srbiji postoji još nekoliko tačaka na kojima su moguća zadržavanja, uglavnom su to granični prelazi i deonice kod Požarevca, putni pravci duž Koridora 10, kao i nekoliko tačaka na Ibarskoj magistrali.

- Vozači moraju da računaju na zastoj na Ibarskoj magistrali, odnosno na delu od Čačka prema Užicu, jer su u toku radovi na putu. Tu će biti usporene vožnje, a kolone tokom jučerašnjeg dana protezale su se kilometrima, dok za vikend možemo da očekujemo još jači intenzitet saobraćaja i duže zadržavanje - dodaje on.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović na pragu velikih gužvi kaže da vozači koriste alternativne pravce i da čim osete umor naprave pauzu.

- Za koji god da se pravac odlučite, savetujem da se vozi danju jer je vidljivost bolja, a i u slučaju kvara kola, lakše je naći pomoć. Uz to vozači, čim osete umor, treba da naprave pauzu, a kafa i energetski napici mogu da budu samo prva pomoć dok se ne napravi pauza za odmor - smatra Okanović.

Najopterećeniji granični prelazi

* Batrovci (HRVATSKA)
Očekivano čekanje: 2 sata
Alternativni prelazi: Šid, Sot, Tovarnik
* Horgoš (MAĐARSKA)
Očekivano čekanje: 2 sata
Alternativni prelazi: Kelebija, Bački Breg, Bački Vinogradi
* Preševo (MAKEDONIJA)
Očekivano čekanje: 2-3 sata
Alternativni prelaz: Prohor Pčinjski
* Gradina (BUGARSKA)
Očekivano čekanje: 2-3 sata
Alternativni prelaz: Vrška čuka

Vežite pojas i napunite rezervoar

Damir Okanović kaže da, za koji god prelaz ili put da se turisti odluče, nigde ne treba da polaze bez punog rezervoara i rezervi flaša vode.
- Višesatna čekanja na najpoznatijim graničnim prelazima su praksa i vozači treba da budu spremni za njih. Veoma je važno da svi u kolima vežu pojas radi bezbednosti - upozorava Okanović.

(Informer)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu