Slobodno više od MILION radnih mesta: Nemačka vapi za radnicima OVIH profila - iKragujevac


Vesti

Nemačkoj nedostaju stručnjaci, i to više nego ikad pre. Međutim, koliko je u stvarnosti lako doći do posla tamo? Sve više nemačkih firmi ukazuje na problem nedostatka radne snage.

Naime, Nemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalifiikovanih radnika. Samo u elektroindustriji traži se 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u mašinstvu raspisano oko 11.000 konkursa – 50 posto više nego prošle godine.

U međuvremenu, čak 60 odsto nemačkih firmi ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem. Svako peto preduzeće zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika. Do sada je 16 odsto kompanija uvelo fleksibilne radne modele poput "deljenja poslova", dok je njih 13 odsto spremno da zaposli i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija – ali s potencijalom daljeg razvoja.

Cilj nemačke Vlade je puna zaposlenost – i to već 2025. Arber Bajrami tamo živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. On je naveo kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Nemačku.

Važno je iskakati iz mase

- Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određen nivo diskriminacije. Vlada velika potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lako naći posao u Nemačkoj - tvrdi mladi student.

Prema nekim prognozama, Nemačkoj bi 2030. moglo da nedostaje više od 3 miliona kvalifikovanih radnika. Trenutno je slobodno više od milion radnih mesta, ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu