KRAGUJEVAC JE BEZBEDAN: Obilne padavine nisu prouzrokovale veći problem - iKragujevac


Vesti

Vodosnabdevanje u Kragujevcu je uredno, većih havarija nema, a uspešno je odgovoreno i na nedavne obilne padavine koje nisu prouzrokovale ozbiljnije probleme u gradu.

Popunjenost akumulacije „Gruža“ je više od 73 odsto, a „Grošnice“ 76 procenata. „Gruža“ proizvodi 430 litara u sekundi, akumulacija „Grošnica“ 130, a sistem „Morava“ 100 litara u sekundi, što je sasvim dovoljno za uredno vodosnabdevanje Kragujevca.

Pored toga, JKP „Vodovod i kanalizacija“ ponovilo je vozni park sa dve cisterne. Cisterna za pijaću vodu, kapaciteta šest kubika služiće za snabdevanje pijaćom vodom u slučaju visokih temperatura ili većih havarija, konstatovano je na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Kragujevcu.

U okviru priprema za letnje mesece, istaknuto je na sednici Štaba, preduzete su blagovremene mere zaštite i spasavanja u vreme povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvrenom prostoru i šumskim kompleksima, tokom trajanja turističke sezone i žetvenih radova. Na sednici Štaba za vanredne situacije, prenosi Služba informisanja gradske uprave, predstavljen je i dokument Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji grada.

Najveće opasnosti

Kao opasnosti identifikovani su: poplave, zemljotresi, požari, grad i tehničko – tehnološke nesreće. U procenu su uključene i opasnosti izazvane klizištima, odronima, erozijom, te olujnim vetrom. Za svaku navedenu utvrđena su dva moguća razvoja događaja, odnosno scenarija za najverovatniji neželjeni događaj, kao i za situaciju sa najtežim mogućim posledicama. Na osnovu Procene, u naredna dva meseca biće urađen i plan zaštite i spasavanja koji će takođe biti upućen na saglasnost Upravi za vanredne situacije.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu