BRUKA U KRALJEVU: Malu Sofiju NISU primili u vrtić jer nema šaku! - iKragujevac


Vesti

Sedamnaestomesečna Sofija Patrić iz Kraljeva ne može da se druži s drugarima samo zato što od rođenja ima hendikep

Sofiji Patrić iz Kraljeva, koja ima samo 17 meseci, zabranjeno je da se druži s decom u jednom privatnom vrtiću samo zato što nema šaku na desnoj ruci.

Iako su u vrtiću njenoj majci Nini prvo rekli da će Sofiju primiti na čuvanje bez obzira na to što je mlađa od dve godine, kada ju je majka dovela na upoznavanje, naprasno su se predomislili.

- Vaspitačica mi je 11. juna rekla da će ipak morati da pita gazdu vrtića i rekla mi da dođem za nedelju dana, kada se on vrati s odmora. Međutim, kada sam ponovo otišla u ponedeljak, ista ta vaspitačica se prvo pravila da me se ne seća, a onda je pokazujući na ruke upitala: "Je l' to beše leva ili desna ruka?" Otišla je u drugu prostoriju i nakon nekoliko minuta se vratila i rekla da je pričala s gazdom i da im ne odgovara da prime takvu devojčicu, i zbog nje same, ali i zbog drugih roditelja. Rekla mi je i da mi je gazda poručio da, ako hoću, mogu da je dovodim na sat vremena, ali da ja budem s njom - priča Sofijina majka Nina Patrić.

Od šoka i razočaranja, kako sama kaže, Nina nije mogla ni reč da izusti, već se brzo okrenula i otišla.

- Izašla sam da pred njim ne bih počela da plačem. Da mi je rekla bilo koji drugi izgovor, razumela bih, ali da zbog ručice ne žele da je prime, to me je užasno pogodilo. Bila sam besna i nisam mogla da verujem u kakvom društvu živimo, ko sve ima licencu za vrtić i ko nam u njima vaspitava decu. Šta će sa Sofijom biti kasnije ako ni u vrtić neće da je prime, a zdravo je i normalno dete - ističe Nina.

Ona dodaje da je čula da se vlasnik vrtića kasnije pravdao da ne primaju decu mlađu od dve godine, ali da to nije istina jer im je ona predočila da dete ima 17 meseci.

Vlasnik vrtića nije bio dostupan za komentar.

U Ministarstvu prosvete su potvrdili da je nadležnost nad privatnim vrtićima u Kraljevu podeljena na Ministarstvo prosvete i grad Kraljevo, ali odgovore na pitanja u vezi sa slučajem male Sofije nisu dobili.

(Alo)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu