VREDNOST INVESTICIJE OKO 2 MILIONA EURA! „Zastava oružje” gradi novi pogon - iKragujevac


Vesti

Zastava oružje planira izgradnju novog proizvodnog pogona na 4.000 m2, potvrdili su u kragujevačkoj fabrici.

Kako je rekao direktor preduzeća, Milojko Brzaković, očekivanja su da pogon počne da radi početkom 2019. godine.

- U toku je tender za izradu glavnog projekta za izgradnju hale i izvođenje radova. Očekujemo da izvođače izaberemo tokom jula, a da izgradnja počne na jesen - navodi Brzaković.

Novi pogon deo je investicija koje se realizuju uz pomoć Vlade Srbije koja je za modernizaciju proizvodnje i rešavanje infrastrukturnih problema u ovom preduzeću opredelila 9,7 mil EUR. Nova hala, kaže Brzaković, finansiraće se delom iz sopstvenih izvora a delom iz pomenutih sredstava Vlade, a ukupna investicija iznosiće oko 2 mil EUR.

Pogon će biti izgrađen na mestu hale srušene tokom NATO bombardovanja, a njegovom izgradnjom u Zastava oružju očekuju da proizvodni kapaciteti budu uvećani za oko 20%.

Prema rečima Brzakovića, Zastava oružje ima ugovorenu proizvodnju sve do polovine 2019. godine, a u postupku su ugovaranja i za treći kvartal. Proizvodi iz kragujevačke fabrike izvoze se širom sveta - od Bliskog Istoka, Azije, Afrike, SAD...

- Osim proizvodnje posebnu pažnju pridajemo i ulaganjima u kadar i očekujemo da do početka sledeće godine primimo još oko 150 do 200 novih radnika, uglavnom u proizvodnji, te inženjerskog kadra.

Brzaković navodi i da je gotovo sav novac dobijen od Vlade u prethodnom periodu utrošen, najvećim delom za ugovorenu nabavku savremene opreme. Osim toga, najavljuje, kragujevačko preduzeće će u narednom periodu i iz sopstvenih izvoza nastaviti da ulaže u unapređenje proizvodnje.

Privatizacija

Radnici Zastava oružja podsetimo, nedavno su bili stupili u generalni štrajk tražeći da fabrika u Kragujevcu bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi.

Brzaković kaže, da se ovde zapravo radi o dokapitalizaciji, a ne klasičnoj privatizaciji, i da će dalji proces pre svega zavisiti od zainteresovanosti za kragujevačku fabriku.

Za sada, navodi, nije bilo ni domaćih ni stranih kompanija koje su iskazale konkretno interesovanje. 

Izvor: eKapija

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu