POTOP U TOPOLI: Premijerka posetila domaćinstva pogođena nevremenom - iKragujevac


Vesti

Premijerka Ana Brnabić posetila je Topolu, u kojoj je zbog nevremena i grada proglašena vanredna situacija, gde je najavila da će u narednim danima biti raspisan tender za prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu u Srbiji.

Brnabić je u Topoli razgovarala sa poljoprivrednicima i obišla domaćinsto Nenada Dragićevića, koje je oštećeno u nevremenu.

Poljoprivrednici cu premijerki rekli da su štete ma zasadima ogromne, jer je gotovo svaka parcela bila zahvaćena gradom, a neke će štetu osetiti i naredne godine.

Požalili su se na neadekvatnu protivgradnu zaštitu, tvrdeći da nije ispaljeno dovoljno raketa, jer nije bilo komande da se ispali, i naveli da u zaštitu treba više da se uloži, kako bi osećali oni veću sigurnost.

Brnabić je podsetila da je Vlada na jučerašnjoj sednici donela odluku da formira Komisiju za procenu i sanaciju štete, u kojoj su predstavnici ministarstava finansija, trgovine, državne uprave i lokalne samouprave, MUP-a, Kancelarije za javna ulaganja, koja će imati sastanak u ponedeljak, kako bi se videlo šta treba da se uradi.

Ona je istakla da Srbija nije dovoljno dobro pokrivena protivgradnom zaštitom, te da postoji više problema, od kojih je prvi što nema automatskog sistema protivgradne zaštite.

- U narednim danima ćemo raspisati tender za prvi radarski sistem u Srbiji - rekla je Brnabić.

Drugi problem je, kaže, što nema dovoljno dobre regionalne saradnje, sa BiH, RS, Hrvatskom, kada je u pitanju protivgradna zaštita, pa na tome mora da se radi.

- Oblaci kada dođu nad Srbiju, koliko god raketa da se ispali, ne mogu da spreče grad i štetu. Nije to sad nikakva naknadna pamet, od naknadne pameti nemamo ništa. To je nešto što realno moramo ove godine da uradimo - rekla je premijerka.

Razume, kaže, bes, ljutnju i tugu ljudi kojima su uništeni zasadi voća, i došla je u Topolu da im kaže da je Vlada uz njih.

Brnabić je rekla i da je očigledno da nešto ne funkcioniše u komunikaciji između RHMZ-a i protivgradnih stanica za ispaljivanje stanica, pa je zamolila da predstavnici opštine spreme delegaciju koju će primiti sledeće nedelje sa ministrom poljoprivrede i direktorom RHMZ-a kako bi se videlo o čemu se tu radi.

- Vratiću se u Topolu i obilaziću Srbiju koliko treba, razgovaraću sa ljudima, koliko god bili besni i ljuti. To mi je posao i odgovornost i od nje neću bežati - rekla je Brnabić.

Podvukla je da će Komisija procenjivati štetu u svim opštinama pogođenim nevremenom, celoj Srbiji, tako da sve te opštine mogu da očekuju pomoć.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu