NEVREME U SRBIJI: Oluja uništila voćnjake, drveće, mostove... - iKragujevac


Vesti

Gromovi praćeni jakim padavinama i gradom uništili su voćnjake, useve. Kidali su drveće, mostove, prekidali puteve.. Na hiljade domova je ostalo bez krova, iz mnogih domaćinstava se još izbacuje voda koju je bujica nanela. Oštećene su ambulante, škole... Najveću štetu pretrpeli su Aranđelovac, Topola, Priboj, Užice i Požarevac.

- Ekipe iz lokalnih samouprava su na terenu i procenjuju štetu i celokupno stanje na poljoprivrednom zemljištu koje je u četvrtak pogođeno gradom - izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, navodeći da je država u sredu, preko Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ispalila 1.164 protivgradne rakete.

U Užicu su vremenske nepogode oštetile puteve, stabla, izazvale odrone, poplave u podrumima i domovima... Najviše su ipak stradali zasadi maline. Vanredna situacija je, zbog velikog nevremena, proglašena u Grčcu, Goloboku i Vlaškom Dolu, na teritoriji Smederevske Palanke i Velike Plane.

- Prema preliminarnoj proceni, znatna opštećenja na stambenim objektima pretrpelo je više od hiljadu domaćinstava, dok je šteta na poljoprivrednim kulturama u selima oko Smederevske Palenke - Vlaškom Dolu, Goloboku, Grčcu i Azanji - stoprocentna - kaže Vladan Đurđević, iz Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Nevreme nije mimoišlo ni Veliku Planu, a najgora situacija je u selima Lozovik, Miloševac i Krnjevo, u kojima je takođe na snazi vanredna situacija.

- Usevi na području Velike Plane su potpuno uništeni. Nema ničega. Meštani ne pamte ovakvo nevreme u poslednjih više od 50 godina. U Lozoviku na proceni štete rade 22 opštinske komisije. Trudićemo se da pomognemo na sve načine - kaže predsednik Opštine Velika Plana Igor Matković. - Protivgradna odbrana je delovala, ali nije mogla da spreči nepogodu. Prema podacima meteorološke stanice, u Palanci je tokom polučasovnog nevremena palo 55 litara kiše i grada po kvadratnom metru.

Na području Topole oštećeni su ili gotovo uništeni voćnjaci na oko 6.500 hektara. Šteta se, kako kažu u opštinskoj upravi, procenjuje na oko 20 miliona evra. Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Opštine Topola, grad veličine teniske loptice je gotovo stoprocentno uništio zasade pod breskvom, stradalo je oko 70 procenata vinograda, nešto bolje su prošli voćari koji imaju zasade šljive i jabuke.

- Formirano je pet opštinskih komisija koje procenjuju štetu. Osim voćnjaka, stradalo je više od 250 kuća i drugih objekata, oštećeno je više desetina automobila, stradala je infrastruktura. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija kako bi se pomoglo ljudima - kaže Dragan Jovanović.

Bujice su u Ljigu najviše štete prouzrokovale u kačerskom kraju, gde je u 10 sela proglašena vanredna situacija. Poplavljene su njive, putevi, a nabujala voda odnela je kilometre seoskih puteva i nekoliko mostova. Najviše su pogođeni Belanovica i Kozelj, u kojima su pod vodom ostale mnoge kuće.

Najgore su na području Priboja prošla sela koja se nalaze u dolini Lima - Mažići, Dobrilovići i Goleša. Grad je tukao i Pribojsku Banju sa okolinom, a i samo gradsko jezgro, pa su ulice bile pod vodom. U susednom Prijepolju, stradali su voćnjaci i povrtarske kulture u Rogušiju, Baricama, Koševinama, Sedobru, Taševu i u delu Ivanja.

- Ni najstariji žitelji Mažića ne pamte nevreme kakvo je zadesilo ovo selo - kaže Neđo Ćirović.

Osiguranje

Trenutna situacija, prema procenama osiguravajućih kuća u Srbiji, nije sjajna - velike poljoprivredne kompanije osiguravaju svoje useve, ali one u vlasništvu imaju svega 15 odsto obradive površine. Ostatak je u rukama individualnih poljoprivrednika. Procene su da se kod njih obuhvat osiguranja obradivog zemljišta kreće između 10 i 15 odsto. Na područjima pogođenim nevremenom u toku je procena štete prouzrokovane olujom i gradom.

Kratkoživeći, ali snažni oblaci

- Reč je o letnjim nepogodama, koje su sastavni deo naših vremenskih događanja od maja do septembra. U sredu je bio jedan od gorih dana - kaže za "Novosti" Nedeljko Todorović, poznati hidrometeorolog. - To su kratkoživeći oblaci, koji nastanu za kratko vreme i na relativno malom prostoru izruče veliku količinu padavina. Tu gde se razviju, dolazi do jakog pljuska, grada. Od kraja aprila, otkako su počele grmljavine, ovo su bili najjači grmljavinski oblaci u ovoj sezoni, i zato je bilo dosta štete na nekoliko mesta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu