MOGAO DA POGINE: Kragujevčanin svratio po torbu pa zatrpan! - iKragujevac


Vesti

Stefan Stojadinović (23), koji je teško povređen kada se na njega obrušio plafon kuće koju su rušili radnici JP "Gradsko zelenilo" u Čačku, a koja se nalazi na trasi buduće Ulice 10, operisan je u sredu u KC u Kragujevcu. Njegovo stanje je, srećom, stabilno, iako je imao težak prelom kuka. Odgovornost za ovu nesreću na gradilištu zasad niko nije preuzeo, tako da će to utvrditi istraga.

Vlasnik kuće koja je rušena Aco Ognjević tvrdi da ga niko nije obavestio kada će kuća biti rušena, kao i da nije isplaćen za taj objekat. Druga strana, na čelu sa rukovodstvom "Gradskog zelenila" i gradskim javnim pravobraniocem, odgovara da to što kuća nije isplaćena ne znači da se ne može srušiti, jer je, na zahtev Grada, Ministarstvo finansija donelo rešenje kojim se tako nešto dozvoljava.

- Prema rešenju Ministarstva, dozvoljava se predaja u posed nepokretnosti pre okončanja postupka određivanja naknade. Određivanje naknade se odugovlači - ne krivicom grada kao korisnika eksproprijacije, koji je za saradnju sa vlasnicima, a i nekima od njih je naknada već isplaćena. Isto smo pokušali i u ovom slučaju, ali postupak se odugovlači zbog nemogućnosti dostavljanja sudskih poziva. Ministarstvo finansija je sve ovo imalo u vidu - rekla je Katarina Novković, javni pravobranilac.

Advokat Stojan Vojinović, koga je angažovao Ognjević, navodi da rešenje Ministarstva ne može biti "starije" od Zakona o eksproprijaciji, koji nalaže da objekat ne može biti srušen pre "izvlašćenja" i isplate naknade. Pored toga, navodi on, mora postojati elaborat o rušenju, što vlasnik kuće nije dobio niti video.

- Niko me nikada nije obavestio o datumu rušenja, niti o roku za iseljenje. Gradilište nije adekvatno obezbeđeno, ljudi ovde prolaze svakodnevno. Tvrde da je rukovodilac radova, pre početka rušenja, obišao sve objekte i glasno dozivao, a nije video Stefana u jednoj od soba. Stefan je bio stanar kod mene, došao je samo da uzme neku torbu i da ide u drugi stan, a završio je tako što ga umalo nisu ubili - kazao nam je Ognjević.

Direktor "Gradskog zelenila" ostaje pri tvrdnji da je ispoštovana zakonska procedura i da je rukovodilac na gradilištu Đorđe Šelović obišao sve objekte i da nije nikoga pronašao.

Bagerista Vlade Prelić kaže da nije kriv i da je sve radio po nalogu šefa gradilišta.

- Dobio sam nalog da rušim. Viknuo mi je da u kući nema nikoga. Nedugo potom video sam Sašu Rakićevića, vlasnika druge kuće, koji je urlao, mahao rukama. - Ušli smo u objekat, čovek je ležao i zapomagao. Prvo sam mu video ruku, onda sam počeo da sklanjam lom i šut sa njega. Sigurno je da je 20 centimetara šuta bilo na njemu - priča Prelić.

NIJE PRVI PROPUST

Ostali vlasnici kuća u ovoj ulici takođe navode da su imali problema sa izvođačima. Dešavalo se da im bez najave isključe struju, skinu strujomer, ili priključak za gas.

- Dolaze kada hoće, bez najave. Čoveku su isključili struju nekoliko dana pre roka za rušenje, iako je imao pun zamrzivač. Komšiji su skidali pa vraćali brojilo za gas. Jadnog starijeg čoveka, izbeglicu iz Hrvatske, Veljka Vukovića, primorali su da se iseli, a nisu mu ponudili privremeni smeštaj - pričaju komšije.

DA LI JE BILO PIJANIH

Direktor Nikolić sumnja da je Stefan, koji je bio u kući u trenutku rušenja, bio pod dejstvom alkohola. Naime krov s te kuće je prethodno uklonjen, pa je čudno otkud Stefan u kući. Komšije opet pričaju da je Stefan samo nekoliko minuta pre nezgode sedeo sa radnicima koji ruše kuće i s njima razgovarao, pa im je prosto neverovatno da je tako brzo zaspao ili da ga nisu videli da ulazi u kuću. Ognjević tvrdi da je Stefanu policija oduzela mobilni telefon i torbicu koju je imao kod sebe.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu