EVO KOJA ZANIMANJA SU NAJTRAŽENIJA U SRBIJI - iKragujevac


Vesti

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je prema evidenciji te službe trenutno u Srbiji nezaposleno 594.100 osoba.

Kako je rekao, taj broj stalno se smanjuje. "Prvi put od kada vodimo ovakve vrste evidencija, broj nezaposlenih je pao ispod 600.000", kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije. On je kazao da se najlakše zapošljavaju inženjeri elektronike, elektrotehnike i informacionih tehnologija, lekari sa specijalizacijom, profesori matematike, fizike, stranih jezika, farmaceuti i biohemičari. Dodao je da poslodavci traže konkretne tehnike i zanate, najtraženiji su kuvari, zavarivači, osobe koje su završile škole za negovanje starih lica.

„Što se tiče veština, ključno je poznavanje nekog stranog jezika. Obično su to engleski i nemački jezik. Obavezno je poznavanje informacionih veština i posedovanje određenih licenci i ispita”, kazao je Martinović. Navodeći da su trenutno aktuelni sezonski poslovi, on je kazao da postoji veća tražnja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i trgovine.

„Potrebno je stalno usavršavati svoje veštine”, istakao je direktor NSZ i pozvao nezaposlene da se prijavljuju na obuke prekvalifikacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu