UKOLIKO IZGUBITE PASOŠ NA ODMORU, EVO ŠTA TREBA DA URADITE - iKragujevac


Vesti

Svake godine između 500.000 i milion srpskih turista poseti Grčku, a nekima od njih se desi da im uživanje na plaži pokvari gubitak ili krađa pasoša, bez kog ne mogu da se vrate u Srbiju, ili drugih dokumenata poput vozačke dozvole ili kreditne kartice. 

Ukoliko ostanete bez dokumenata u Grčkoj, prvo što treba da uradite je da, bez odlaganja, odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke ili saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenim dokumentima. Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe da biste, u slučaju rutinske policijske kontrole, pokazali bilo koji dokaz o identifikaciji. S tom potvrdom treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša, i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša, za čiju izradu je potrebno dva do tri dana. Potrebno je i da platite administrativnu taksu koja iznosi 43 evra po pasošu, ali i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu. Ako ste ostali bez novca i nemate mogućnost da platite taksu, moraćete pozvati rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac poslati ili ga u vaše ime uplatiti na račun konzulata. Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je, na primer, lična karta, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP-u Srbije, koji će im, radi identifikacije, proslediti vaše foto-kopije pasoša. U slučaju da se nalazite u letovalištu u Grčkoj koje je dosta udaljeno od konzulata, treba da podnesete prijavu policiji o gubitku ili krađi pasoša, a nakon toga pozvati telefonom najbliže konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini.

Kako biste izbegli ove neprijatnosti, korisno bi bilo da, kada krenete na odmor u Grčku, imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: foto-kopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i sačuvati na imejlu.

Ukoliko izgubite pasoš ili vam ga ukradu:

1. Idite u najbližu policijsku stanicu da prijavite nestanak
2. Policija vam izdaje potvrdu o ukradenom ili izgubljenom pasošu
3. S ovom potvrdom idite u konzulat ili Ambasadu Srbije gde ćete dati izjavu
4. Pokreće se postupak za izradu privremenog dokumenta, što traje dva-tri dana
5. Platite administrativnu taksu od 43 evra po pasošu i donesite dve slike za svaku privremenu putnu ispravu
6. Ako nemate drugu ispravu kao dokaz vašeg identiteta, konzulat će od MUP-a Srbije tražiti fotokopiju vašeg pasoša

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu