„Fijat” uložio u Srbiju 1,4 milijarde evra – planira i više - iKragujevac


Vesti

Fijat je do sada investirao više od 1,4 milijarde evra u fabriku u Kragujevcu, izjavio je direktor fabrike FCA Srbija u Kragujevcu Alesio Leonardi.

"Napravićemo Mapu puta za Srbiju koju će predstaviti Vladi Srbije", rekao je Leonardi na međunarodnoj konferenciji "Industrija 4.0", dodajući da Srbija treba da bude više industrijalizovana kako bi postigla viši nivo rasta i da bi njena ekonomija opstala u sve surovijoj tržišnoj utakmici u svetu.

On je istakao da je FCA Srbija aktivan investitor u Srbiji i jedan od najvećih izvoznika, kao i da već primenjuju digitalizaciju u proizvodnji.

FCA Srbija je domaćin drugog dana međunarodne konferencije "Industrija 4.0", na kojoj će međunarodni i domaći eksperti govoriti o mogućnostima istraživanja, razvoja i primene modela Industrije 4.0, kao i o razvoju inovativnih proizvodnih industrija u Srbiji. Prisustvuje i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Leonardi je istakao da je pogon FCA u Kragujevcu jedan od najmodernijih u svetu u okviru Fijatove grupacije, s obzirom na to da se koriste najsavremeniji instrumenti proizvodnje.

"Industrija 4.0 sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja". Kazao je da su uključena rešenja bazirana "na analizi podataka, aditivnoj proizvodnji, prediktivnom održavanju i horizontalnoj i vertikalnoj integraciji".

Prema njegovim rečima, konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja velikim procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći, sa otvorenošću za inovacije.

"Konferencija okuplja svetske stručnjake o izazovima digatizacije. Mi investiramo svaki dan u znanje naših zaposlenih kroz našu fabričku akademiju", naglasio je Leonardi.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović je rekao da će to ministarstvo pažljivo proučiti sve preporuke sa tog skupa.

„Ministarstvo privrede će sa pažnjom proučiti sve preporuke koje budu proistekle sa ove konferencije, jer je pred nama izrada i usvajanje nove industrijske politike Srbije, koja je jedan od ključnih preduslova za zatvaranje poglavlja 20 u pregovorima sa EU."

Naveo je da je ta konferencija veoma važna i zahvalio ambasadi SAD na podršči za organizaciju tog skupa, kao i Mašinskom fakultetu.

"Automobilska industrija je uvek ogledalo stanja industrije neke zemlje i svi tehnološki i poslovni trendovi su uvek prvo primenjevini upravo u autoindustriji. Upravo zbog toga je i prisustvo Fijata u Srbiji od ogromnog značaja."

Kako je rekao, znanje i praksa globalnih kompanija poput FCA Srbija mogu da ubrzaju i budu nosioci Industrije 4.0 u našoj privredi.

Ambasadaor Skot je rekao da je za srpske kompanije velika šansa da se uključe u talas napretka digializacije i napredne proizvodnje.

Menadžer za digitalizaciju u Fijat grupaciji Mauro Bosio je rekao da je digitalna industrija nešto o čemu ne možemo pregovarati. "Naša mapa je jasna i mi se krećemeo u pravcu potpunog ovladavanja digitalnim. Radno mesto konstruišemo na osnovu 3D modela. Koristimo simulacije za novu opremu i nove tehnologije. Tako je lakše proveriti novu opremu, da li funkcioniše bez greške". Objasnio je da se 3D simulacija koristi i u projektovanju linije. "Imamo i virtuelno puštanje u rad, tako da vidimo šta smo sve radili. Ušteda od 25 odsto postiže se na ovaj način, jer lakše uočavamo greške. U svim ovim procesima koriste se tableti i pametni telefoni", dodao je Bosio.

On je podsetio da je parna mašina predstavljala prvu industrijsku revoluciju, druga upotrebu struje, treća upotrebu elektronika i IT, dok je četvrta još jedan korak napred u fuziji tehnologija koje zamagljuju granice izmedju fizičkog, digitalnog i biološkog sveta.

Ukazao je da je internet važan činilac u proizvodnim procesima, kao i da je ekonomski uticaj nterneta u fabrikama na globalnom nivou od 1,2 do 3,7 biliona dolara godišnje.

"Internet se uključuje u sve proizvodne procese", dodao je Skot.

"Proizvodnja u 21. veku zahteva upotrebu novih tehnologija. Istovremeno, kako svet bude napredovao u procesu proizvodnje, biće potrebno odrediti gde i kako glavni inovatori i industrijski resursi mogu obezbediti pomoć neophodnu za nastavak proizvodnje. Mi u SAD pomažemo razvoj naprednog proizvodnog procesa".

"Kako bismo bili uspešni stvaramo i održavamo kulturu koja omogućava ovaj vid jedinstvene inovacije u kojoj se koncepti prilagodjavaju i koriste u praktičnoj primeni. Takođe, postoji čitava grupa donosilaca odluka i resursa koji će morati da saradjuju zarad budućnosti američke proizvodnje", dodao je ambasador.

Fabrika FCA Srbija u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji WCM (World Class Manufacturing) i predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupacije širom sveta.

Izvršni direktor kompanije "Fijat Krajsler automobili" (FCA) Serđo Markione je 1. juna rekao da će se proizvodnja "fijata 500L" nastaviti u Srbiji. Markione je rekao i da je "fijat 500" idealan model da postane "100 odsto električni model za Evropu".

"'Fijat 500' je idealno vozilo za potpuno električno rešenje. Planiramo da iskoristimo ikonski status ovog automobila i na njega primenimo zelenu tehnologiju, proširujući opseg modela", izjavio je Markione.

Dodao je da će modeli 500H i 500L dobiti hibridne motore.

Vlada Srbije i Fijat su 2008. potpisali desetogodišnji ugovor koji je predvideo da italijanski Fijat bude vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Fabrika je zvanično otvorena u aprilu 2012. godine.

U fabrici u Kragujevcu se od 4. jula 2012. ekskluzivno proizvodi modela 500L. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu