Crne prognoze meteorologa: Evropa će se TOPITI, neće pasti ni kap kiše, a nama preti i DODATNA OPASNOST - iKragujevac


Vesti

Predstoji jedno od tri najtoplija leta u poslednjih 10 godina

Meteorološki servis "Akuveder" objavio je danas veliku letnju prognozu za celu Evropu.

Tokom letnih meseci u delovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature vazduha u tim razdobljima će prelaziti 32 stepena celzijusa u Francuskoj i Nemačkoj, ali se slična situacija, samo donekle blaža, očekuje i na jadranskoj obali Italije i području Istre u Hrvatskoj.

Najekstremnije vrućine izazvaće rast temperature i do 38 stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

- Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa u avgustu koji bi mogao biti veoma opasan za stariju i mlađu populaciju - kazao je meteorolog Alan Repert.

Meteorolog Tajler Rojs je dodao da će opasnost biti i loš kvalitet vazduha koji će posebno uticati na starije i ljude lošeg zdravstvenog stanja.

Zbog velikih vrućina na ovim područjima se očekuje suša zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosečna količina padavina području prete i povremene jake oluje praćene grmljavinom.

A istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja tokom celog leta. Kombinacija nadprosečno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

- Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima - kaže Rojs.

Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada. Veći deo Evrope može očekivati sušnije leto od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenima. Najveća opasnost ipak će biti poplave.

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji i na severozapadu Evrope.

Talasi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

- Ovo leto će biti jedno od tri najtoplija u poslednjih deset godina na ovom području - kaže meteorolog Rojs. 

(Srbija Danas)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu