DRŽAVA POMAŽE: Redovi za smeštaj u domovima za stare - iKragujevac


Vesti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Srbije Zoran Ðorđević izjavio je da postoje redovi za smeštaj najstarijih u državne domove i da će država pomoći da se oni smeste u privatne domove.

Ðorđević je u jutarnjem Dnevniku RTS kazao da nema dovoljno mesta u državnim domovima za smeštaj starih osoba.

"Postoje redovi, nemamo dovoljno smeštajnih kapaciteta u državnim ustanovama i želimo da pomognemo da najstarije smestimo u domove. Kapaciteti privatnih domova nisu u potpunosti iskorišćeni pa smo došli na ideju da raspišemo tender i sklopimo dogovor sa licenciranim privatnim domovima", objasnio je Ðorđević.

Dodao je da je cilj da Srbija bude zemlja bez čekanja za smeštaj najstarijih u domove.

"Izjednačavamo odnos prema državnim i privatnim domovima. Ukoliko budući korisnik privatnog doma ima neki prihod, mi dajemo deo novca do iznosa koji plaćamo državnim ustanovama, a ako nema prihode, mi plaćamo pun iznos", objasnio je ministar.

Ðorđević je izneo očekivanje da će sledeće nedelje biti potpisani okvirni sporazumi sa privatnim domovima.

"Početkom jula očekujemo prve smeštaje najstarijih u domovima", rekao je on.

Dodao je da su kriterijumi za otvaranje domova identični za sve.

"Moraju da se ispune norme za otvaranje domova, to važi i za državne i za privatne ustanove. U privatnim domovima je popunjenost 60 do 70 odsto i ideja je da nadomestimo neke troškove koje oni imaju i da napravimo vin-vin rešenje koje će biti dobro i za njih i za nas", naveo je ministar.

On je kazao da je prethodnih dana bilo više prijava da postoje ilegalni domovi.

"Inspekcija radi na tome i po prijavi da postoji ilegalni dom odlazi istog dana. Bilo je prethodnih dana više prijava da postoje nelegalni domovi, ali ništa nismo našli na tim lokacijama", rekao je Ðorđević.

Napomenuo je da Ministarstvo za rad sprema paket zakona.

"Njih je 12 i oni bi u drugoj polovini juna trebalo da uđu u Skupštinu", kazao je ministar.

On je naveo da se sa finansijskom pomoći roditeljima kreće od 1. jula i kazao i da je cilj Vlade Srbije digitalizacija Srbije i da ukidanje pečata doprinosi tome.

"Sada će sve što radimo u polju digitalizacije dobiti novi zakon", rekao je Ðorđević.

(Alo)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu