PAKLENI KRAJ RADNE NEDELJE: Evo kakav je vikend pred nama - iKragujevac


Vesti

Pakleni kraj radne nedelje! U Srbiji se danas očekuje da maksimalna temperatura bude čak 32 stepena Celzijusovih. Moguće je da će padavina biti i danas, ali su izglednije za vikend kada se očekuju pljuskovi i grmljavine, a temperatura će biti za par stepeni niža nego danas.

Ono na šta danas posebno upozoravaju stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) je visoko UV zračenje.

Danas toplo, zračenje opasno

Meteorolozi najavljuju da će danas najviša dnevna temperatura kretati od 28 do 32 stepena Celzijusa. Uz to moguća je ređa pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine i uz lokalni razvoj oblačnosti na zapadu i jugozapadu u popodnevnim satima. Duvaće slab vetar promenljivog pravca.

Iz RHMZ kažu da su prognozirane vrednosti UV zračenja danas u kategoriji veoma opasnih u većem delu Srbije, izuzev na području severnobačkog okruga, gde su vrednosti u odeoku "opasne pojave".

Stručnjaci upozoravaju da je pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja zračenja na oči, kožu i imunitet, može doći do opekotina.

Zbog toga, treba izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 sati, boraviti u hladovini, koristite zaštite u vidu šešira, napčara, zaštitne kreme... Decu posebno treba čuvati, jer je za njih ovo vreme veoma opasno.

I u Kragujevcu će biti pretežno sunčano i toplo, uz slab jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura oko 19, najviša dnevna oko 32 stepena Celzijusa.

U subotu toplo, popodne pljusak

U Srbiji će sutra ujutru i pre podne biti pretežno sunčano, posle podne i uveče promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Duvaće slab, promenljiv vetar, u zoni pljuska ponegde umeren i jak. Najniža temperatura od 10 do 19 stepeni, a najviša od 28 do 31 stepeni.

U Kragujevcu će ujutro i pre podne takođe biti pretežno sunčano, posle podne i uveče promenljivo oblačno, u pojedinim delovima grada pljusak i grmljavina. Najniža temperatura biće oko 19, a najviša oko 30 stepeni.

Nedelja malo prijatnija, ali uz pljuskove

U nedelju će na teritoriji cele zemlje biti nešto prijatnije vreme. Očekuje se da će se minimalna dnevna temperatura kretati u intervalu od 13 do 19, dok će najviša dnevna iznositi od 27 do 29 stepeni. U planinskim krajevima ona će ići do 24 stepena Celzijusovih.

Iako za nekoliko stepeni prijatnije vreme, u drugom delu dana nas očekuju kratkotrajni pljuskovi, a samo ponegde će biti praćeni sa grmljavinom.

Naredne nedelje nešto prijatnije

U narednih sedam dana se očekuje promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, a posle podne i uveče sa lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Temperatura će biti u manjem padu, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. I u Beogradu su mogući kratkotrajni pljuskovi u drugom delu dana, međutim ovde će grmljavina izostati.

Ceo jun iznad prosečnih vrednosti

Očekuje se i da će u junu u biti od 20 do 25 letnjih dana, dok će tropskih dana biti u intervalu od sedam do 13 dana.

U celoj Srbiji će jun biti topao, sa srednjom temperaturom za oko 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Srednja junska temperatura će se kretati od 20 do 23 stepena, dok će u planini iznositi od 12 do 17 stepeni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu