Fijat ostaje bez subvencija države? - iKragujevac


Vesti

Oči svih 235.915 radnika Fijat Krajsler grupacije (FCA), naravno i oko 2.000 zaposlenih u Kragujevcu, uprte su u Serđa Markionea, izvršnog direktora kompanije, koji je najavio da će 1. juna saopštiti novi petogodišnji plan sedmog po veličini proizvođača vozila na svetu, pišu današnje "Večernje novosti".

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Zoran Marković kaže za taj dnevnik da ugovor Republike Srbije i FCA važi - ne do kraja ove godine, kako se to često navodi u javnosti, već do 2023.

- Do 19. oktobra ove godine važi sporazum o subvencijama i drugim pogodnostima koje Srbija daje, a do 2023. prema ugovoru, Srbija može da ponudi Fijatu svoj deo akcija - jedan deo akcija ili svih 33 odsto - dodao je on.

Trenutno, proizvodnja fijata 500 L u kragujevackoj fabrici se odvija po planu. Radnici će kako je to uobicajeno, u svim fabrikama ove kompanije u svetu, na tronedeljni kolektivni godišnji odmor krenuti 1. avgusta, pišu "Novosti".

Veliki broj evropskih medija spekuliše da će Markione obnarodovati da se iz Italije seli u Poljsku proizvodnja "jeftinih automobila", misli se na "pandu", a da će se u tim fabrikama, pre svega onoj u Napulju, praviti modeli "Džipa" i "Alfa romea".

Prema istim izvorima FCA grupa će pod brednom "fijata" ubuduće prozioditi samo modele porodice "500" i "panda" što bi značilo da će fijat 500 L, kojii je i dalje najprodavaniji u svom segmetnu u Evropi nastaviti da silazi sa linija kragujevačke fabrike. Ima i medija koji uvelikio pišu da će se u Kragujevcu praviti neka vezrija modela baziranog na platformi "fijata argo", koji se pravi u Brazilu i koji bi bio plasiran pod imenom "fijat primo".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu