PLEMENIT PODVIG JEDNOG MLADIĆA: USREĆIO 22 porodice u Srbiji! - iKragujevac


Vesti

Student Mašinskog fakulteta u Nišu Jovan Milić odlučio je da svoj najradosniji dan obeleži na nesvakidašnji način, darivanjem 22 socijalno ugrožene porodice. Jovan je osnivač Humanitarne organizacije „Nađi Raula”, posvećene švedskom humanisti Raulu Valenbergu, a do sada se u više navrata znatno istakao svojim humanitarnim radom još iz doba kada je bio učenik srednje škole. Najnoviju "misiju" nazvao je „22 srećne porodice za 22 godine života”. 

„Smatram da kao osoba koja se bavi humanitarnim radom i kao osoba koja se bori za ljudska prava, nemam prava da proslavljam rođendan. Ukoliko sam skoro svih 365 dana u godini sa socijalno ugroženim grupama, smatram da je potrebno da i za svoj rođendan budem s njima i da im pomognem. Opet se vraćamo na onu moju životnu priču, par godina je mali osnovac, mali Jovan, svoj rođendan proslavljao uz trešnje, koje je imao u dvorištu, torte nije bilo zbog teškog siromaštva u kojem smo živeli. Nažalost, na Balkanu ima još puno Jovana koji gladuju i smatram se odgovornim da im pomognem”, priča Milić. Ugroženim porodicama, od kojih je 21 sa područja Niša a jedna iz Vranja, Milić je odneo humanitarne pakete težine 800 kilograma sa hranom, higijenskim sredstvima, slatkišima za decu, školskim priborom i garderobom. Da se dobro dobrim vraća potvrdio je i obilazak porodice Nedeljković, čiji su članovi, iako žive od veoma skromnih prihoda i sa svega jednom fazom struje, Jovanu pripremili nezaboravan rođendanski poklon i naterali mu suze u oči. U septembru izlazi Jovanova autobiografija „I siromašni imaju san", a prihod od prodaje ići će Centru za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara”. Jovan je u avgustu 2016. godine siromašnoj deci podelio svoju nagradu od 1.000 evra osvojenu na takmičenju iz ekonomije. On je darivao školskim priborom 19 dece iz siromašnih porodica.

Kandidovan za nagradu UN

Jovan je dobitnik nagrade „11. januar” najvišeg niškog gradskog priznanja koje mu je pripalo 2013. godine, kada je imao nepunih 18 godina, zbog izuzetnih rezultata na ranijim projektima i popularizaciji grada, a 2016. godine dobio je i Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete Srbije. Najnovija kandidatura mogla bi da mu ozbiljno promeni život.

„Grupa profesora iz Niša odlučila je da me nominuje za prestižnu nagradu Ujedinjenih nacija na polju ljudskih prava. Ona se sastoji od plakete i povelje, i što je važno ne postoji novčani iznos. Do sada su ovu nagradu primili ljudi kao što su: Martin Luter King, Malala Jusufzai, Eleonora Ruzvelt, Nelson Mandela i drugi. Velika je čast biti nominovan. Ime dobitnika će se znati u septembru, dok će dodela biti 10. decembra, na Dan ljudskih prava u Njujorku. Ukoliko je dobijem, bio bih jedina osoba iz Srbije koja ju je dobila, a i druga najmlađa osoba u istoriji dodeljivanja nagrade”, kaže Jovan.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu