KRAGUJEVAC NA SVEČANOM PRIJEMU: Obeležavanje Dana zajedničkih opština u Vukovaru (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja Dana Zajedničkog veća opština u Hrvatskom domu upriličen je svečani program.

Na svečanom prijemu gostovali su Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i Boban Milinčić, predsednik opštine Lapovo.

Zajedničko veće opština (ZVO) je telo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, koordinira prava te usmerava inicijative i priedloge prema institucijama vlasti. Veće čine općine Trpinja, Erdut, Markušica, Borovo, Jagodnjak, Negoslavci i Šodolovci, koje se nalaze na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

ZVO je u formalnopravnom smislu nastao kao zadruga sui generis, na osnovi međunarodnopravnog akta Erdutskog sporazuma na temelju kojeg je započeo proces mirne reintegracije na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te odluke Vlade Republike Hrvatske od 15.10.1997. godine. ZVO svoja specifična prava crpi iz pisma Vlade RH po završetku mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju od 13.1.1997.

ZVO je savetodavno telo koje prati i analizira ukupnu problematiku u sferi doslednog sprovođenja prosvetne i kulturne autonomije i štiti ljudska, građanska i manjinska prava srpske etničke zajednice u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pozitivnim zakonskim propisima te međunarodno priznatim i pravno relevantnim sporazumima kojima se utvrđuje i pravno regulira status i položaj srpske zajednice na ovom prostoru.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu