PRAVI RAJ NA ZEMLJI: Šumadijsko more (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

U srcu Šumadije nalazi se Gružansko jezero koje zbog svoje lepote i veličine mnogi nazivaju šumadijskim morem. Nastalo je izgradnjom brane na reci Gruži, pa je jezero veštačke prirode.

 

Šumadijsko more nalazi se u blizini Knića, a primarna uloga mu je vodosnabdevanje 300.000 ljudi koji žive u njegovoj okolini.

Gružansko jezero ima obim od 42 kilometara, široko je između 300 i 2.800 metara i duboko do 35 metara.

U njemu su stanište našle brojne vodene životinjske vrste, a zahvaljujući svojoj blizni Kniću i Kragujevcu, kao i svojoj prostranosti, na njemu su česta takmičenja ribolovaca.

Gružansko jezero se nalazi u prelepoj okolini. Turistički potencijal ovog jezera je ogroman. Mnogi ga nazivaju “srpskim morem”. Iako nema uređene puteve i plaže, ovo jezero mnogi koriste za boravak u netaknutoj prirodi. Osim toga, Gružansko jezero odlično je za sport i rekreaciju. S obzirom da jezero pruža odlične uslove, na njemu se okuplja veliki broj veslača.

Od ribe u gružanskom jezeru žive šaran, štuka, som, babuška, beovica, bandar, jezerska pastrmka, deverika, smuđ.

Jezero ima veoma važnu ulogu tokom seobe ptica. Jezero je ujedno i zimovalište za neke vrste pataka i gusaka, jer se nalazi na moravsko-vardarskom migratornom putu. Zabeleženo je 78 vrsta ptica, od kojih je za 25 utvrđeno da se gnezde na području jezera.

Prema rečima šefa ribočuvarske službe, Milana Jovanovića, Šumadijsko more je biser ovog kraja i neophodno je da se radi na njegovom čišćenju.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu