KRAGUJEVAC: IKT akademci našli posao i pre kraja obuke - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je dobio još 20 mladih kadrova obučenih za rad u IKT sektoru, koji su sa uspehom završili obuku na "IKT klaster akademiju Kragujevac 2017".

Polaznici akademije su mladi, nezaposleni od 18 do 30 godina, a neki od njih su se već i zaposlili u kompanijama u kojima su u okviru obuke bili na praksi, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja je podržala "IKT klaster akademiju Kragujevac 2017".

Polaznici su na akademiji imali petomesečnu specijalizovanu IKT obuku za JavaScript i JAVA programske jezike, a nakon toga i praksu od tri meseca u kompanijama članicama IKT Klaster Centralna Srbija.

"Broj kompanija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Kragujevcu i okolini raste, a time i potreba za kadrom koji ima odredjene veštine i znanja u ovoj oblasti", rekao je Tomislav Knežević, ispred nemačke organizacije GIZ, na ceremoniji dodele diploma i potvrda polaznicima o pohadjanju stručne obuke iz oblasti IKT.

On je primetio da, iako je mnogo ljudi, posebno mladih, nezaposleno, na tržištu nedostaje kadar koji poseduje veštine i znanja potrebne IKT kompanijama, dodajući da su zato neophodne neformalne, ali stručne i praktične, obuke poput "IKT klaster akademije Kragujevac 2017", da bi se taj jaz premostio.

"Mladi nezaposleni ljudi tako dobijaju šansu da steknu nove, tražene kompetencije i zaposle se, a IKT kompanije kadar koji im je potreban", istakao je Knežević.

Osnovi uslov prijave za akademiju bila je završena srednja stručna sprema, prednost su imali kandidati tehničke struke sa odredjenim nivoom znanja engleskog jezika, a predznanje u ITK oblasti nije bilo neophodno za JavaScript obuku.

Branimir Dženopoljac, direktor udruženja IKT Klaster Centralna Srbija, koje je realizovalo projekat "IKT klaster akademija Kragujevac 2017", rekao je da se sistem obuke zasnovane na kombinaciji teorijskog i praktičnog programa, tj. učenja sa elementima dualnog obrazovanja, koji inače primenjuji, i sada pokazao kao najbolji. "Od dvadeset polaznika, troje je pre završene praktične obuke počelo da radi u kompanijama u kojima su bili na praksi, a mogućnost zaposlenja otvorena je i za ostale čiji praktični deo obuke još traje", dodao je on. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu