Kalanović: Od sledeće godine opštine održavaju puteve - iKragujevac


Vesti

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da postoji mogućnost da od sledeće godine održavanje puteva u Srbiji bude predato opštinama u nadležnost.

- Predsednici opština sa kojima svakodnevno razgovaram tvrde da putevi nisu održavani na najbolji način i već su mi dali predlog da od sledeće godine, sa dodatno novca, oni preuzmu obavezu da sami održavaju puteve na svojoj teritoriji - rekla je Kalanović u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.


Prema njenim rečima, više od 6.000 kilometara puteva u Srbiji, koje je vlada početkom godine prebacila lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje i za šta je izdvojila četiri milijardi dinara državne pomoći, trenutno održava Javno preduzeće "Putevi Srbije".

- U prvom trenutku predsednici opština nisu ni bili svesni koje su sve puteve dobili i u prvim kontaktima sa njima održavanje puteva se pojavilo kao veliki problem. Sa JP "Putevi Srbije" ministarstvo je napravilo ugovor i dato mu je 900 miliona dinara da održavaju te puteve kao i prethodnih decenija - kazala je Kalanović.


Ona je istakla da se sada vidi kako novac nije bio preduslov da se svi putevi dobro održavaju i ocenila da je u medjuvremenu bilo problema u održavanju putnih pravaca, "jer sui bili izbori i jer opštine nemaju mnogo novca".


Kalanović je izrazila nadu da će, posle prvih problema, narednih dana uspeti da uspostavi čvršću kontrolu i sinhronizaciju izmedju ministarstva, JP "Putevi Srbije" i lokalnih preduzeća koja su na tenderu dobila obavezu da održavaju puteve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu