Zaradite NEKOLIKO HILJADA evra: Evo koji su sezonski poslovi u inostranstvu najtraženiji! - iKragujevac


Vesti

U zavisnosti od države razlikuju se i zarade, a uglavnom svi poslodavci obezbeđuju i obrok i smeštaj, plaćaju kartu u jednom pravcu.

Sezonski posao u inostranstvu u poređenju sa prosečnim platama u Srbiji i te kako je plaćen. U zavisnosti u kojoj zemlji ga obavljaju, i koju vrstu posla, sezonci mogu da zarade i nekoliko hiljada evra mesečno.

Zarade su veoma šarenolike, pa tako plata spasilaca u Crnoj Gori iznosi 400 evra, dok je tolika nedeljna zarada berača salate u Nemačkoj!

Posetom brojnih sajtova može se uvideti da tražnja za sezoncima i te kako postoji. Trenutno su najtraženiji kuvari, konobari, pomoćni radnici, poslastičari, spremačice, berači i radnici u građevinarstvu.

U zavisnosti od države razlikuju se i zarade, a uglavnom svi poslodavci obezbeđuju i obrok i smeštaj, plaćaju kartu u jednom pravcu.

Dnevnica autolakirera u Švajcarskoj 35 evra: Za dnevnicu od 35 evra mogu da dobiju autolakireri koji znaju da vare u Švajcarskoj. Može da se računa i na plaćen put autobusom, radnički smeštaj i jedan topli obrok dnevno. Potreba je i za dadiljama. Kako stoji u jednoj ponudi za posao žena ili devojka do 40 godina koja je potrebna za čuvanje dvoje dece, kao i obavljanje kućnih poslova može da dobije platu od 600 franaka, hranu i smeštaj.

U Crnog Gori ima posla za nekog ko bi tokom letnje sezone održavao apartmane u vili. Zarada je 300 evra za mesec dana. Prednost se daje ženama starijim 30 godina koje su "vredne, pedantne, pouzdane i organizovane".

Sezonski radnici u turzimu su na ceni, a potreba je i za kuvaricama, sobaricama, pomoćnim radnicama koje znaju engleski jezik i njihova plata je za nekoliko stotina evra veća.

Stan i hrana su obezbeđeni, a agencije za posredovanje traže 30 odsto od prve zarade, ukoliko preko njih nađete posao.

Potrebe ima i za spasiocima, a koji mogu da računaju na platu od 400 evra.

Sobarice u Hrvatskoj zarađuju 600 evra

U Hrvatskoj velika je potražnja za radnom snagom luksuznih lanaca hotela u Istri (Poreč, Rovinj, Pula...), a koji imaju potrebu za većim brojem sobarica sa ili bez iskustva za čišćenje soba, apartmana i bungalova.

Mesečna plata je 600 evra, s tim da se posebno plaćaju prekovremeni sati rada. U ovo doba godine ima potrebe i za beračima, a trenutno je aktuelna berba jagoda. Za dan berač može da zaradi 200 kuna, odnosno 3.183 dinara za osam sati rada.

Duplo više, u odnosu na Crnu Goru spremačica može da se zaradi u Nemačkoj, a uz hranu i smeštaj može da računa na mesečnu platu od 700 evra.

Trenutna je velika tražnja za radnike koji bi brali zelenu salatu u sezoni od maja do novembra, a cena je po satu 9,5 evra. Tražnja je i za beračima špargli.

Ko ima znanja o biciklima, moće da računa na posao u Nemačkoj za platu od 400 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. A za 100 evra je veća zarada za pomoć u kući i tri sata rada čišćenja u klinici, kako stoji u jednom od oglasa.

Primetno je da kada pojedinci poslodavci traže radnu snagu, manje su zarade nego za isti posao u nekoj firmi.

Plata za građevinca u Holandiji preko 2.400 evra

U Holandiji postoji potreba za radnike u građevinarstvu. Tako zidari, keramičari, rigips majstori i monteri solarnih panela mogu da zarade od 2.400 evra. Obavezno je imati EU papire, a zaposlenje je sa prijavom.

U austrijskim ugostiteljskim objektima tražnja je za radnicima koji mogu da mogu da zarade i 1.900 evra za puno radno vreme.

Važni saveti

Inače, kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, najveći broj poslodavaca koji se njima obraćaju u vezi zapošljavanja na sezonskim poslovima su iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

- NSZ posreduje stranim poslodavcima na osnovu njihove prijave potrebe za zapošljavanjem ako su ispunjeni svi uslovi za posredovanje. NSZ takođe u cilju zaštite naših državljana utvrđuje da naši državljani imaju ista prava kao i oni iz zemlje zaposlenja. Odnosno da su im obezbeđene radne dozvole i dozvole boravka u zemlji zaposlenja, zatim troškovi prevoza. Pre odlaska na rad u inostranstvo, naši državljani potpisuju ugovore o radnom angažovanju - objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Obaveze agencije za posredovanje

Ukoliko agencija posreduje u zapošljavanju u inostranstvu u obavezi je da obezbedi zaštitu koja podrazumeva obezbeđivanje najmanje jednakog tretmana sa državljanima zemlje zaposlenja.

To obuhvata obezbeđivanje: dozvole za rad, boravak, troškova opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti; troškova prevoza; informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada; informisanje o uslovima života i rada. Takođe, Ugovor o radu se potpisuje pre odlaska na rad u inostranstvo.

Inače, ministarstvo obavlja kontrolu nad radom registrovanih agencija za zapošljavanje, a sprovodi postupak kontrole u slučaju prijave nezadovoljnih građana.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu